BiH nema serum protiv zmijskog otrova

zmijaZdravstvene ustanove u BiH nemaju serum protiv zmijskog otrova zbog njegove nestašice na tržištu, tako da trenutno nemamo odbranu od eventualnog smrtonosnog ujeda zmije.

Naime, još više zabrinjava činjenica da neke zdravstvene ustanove ne znaju tačan datum kada će nabaviti ovaj protivotrov, dok neke od njih najavljuju da će serum imati uskoro.

Potvrđeno je to u gotovo svim bh. zdravstvenim ustanovama, iz kojih su upozorili građane da u narednom periodu budu oprezni prilikom poljoprivrednih radova ili boravka u prirodi.

Kako su kazali u Institutu za javno zdravstvo RS, ovog seruma nije bilo na tržištu, pa nije bilo mogućnosti da na vrijeme bude nabavljen i isporučen svim zdravstvenim ustanovama.

Prema njihovim riječima, njegova nabavka je u toku i u ponedjeljak, 7. maja, očekuju da ga dobiju.

Isto tako, Zavod za javno zdravstvo Livanjskog kantona upozorio je stanovnike ovog kantona da budu oprezni prilikom poljoprivrednih radova ili boravka u prirodi zbog nestašice seruma protiv zmijskog otrova na tržištu i mogućih posljedica u slučaju zmijskog ujeda.

Iz ove ustanove su upozorili stanovnike opština Livno, Tomislavgrad, Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar da zbog naglog zatopljenja i temperature vazduha budu oprezni da se ne bi dogodile neželjene posljedice po djecu i odrasle u slučaju ujeda zmija otrovnica, pišu Nezavisne novine.

Iz ove ustanove ističu da prvu isporuku seruma protiv zmijskog ujeda očekuju tek za mjesec dana, te apeluju na stanovnike da ovo upozorenje shvate krajnje ozbiljno.

U Zavodu za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona kazali su da ni oni nemaju serum protiv zmijskog otrova, te su dodali da na zalihama imaju samo serum kojem je istekao rok trajanja, pa je potrebna nabavka novog jer je taj neupotrebljiv.

Isto su potvrdili i u Zavodu za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona, gdje su još dodali da ne znaju ni rok do kojeg će nabaviti ovaj serum. Kako su kazali u ovoj ustanovi u Kantonu Sarajevo takođe nemaju serum, ali su naglasili da su u procesu nabavke, te da očekuju uskoro njegovu isporuku.

Jelena Ravlija, šef Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, rekla je da je serum protiv zmijskog otrova ključno sredstvo koje se daje pacijentima prilikom ujeda radi njegove zaštite.

“Potrebno je izbjegavati sve one situacije u kojima možete doći u područje gdje ima zmija. Obuća mora biti dovoljno duboka, da pokriva, a sve kako bismo na taj način izbjegli eventualni ujed”, rekla je Ravlija i dodala da se kao prva pomoć nakon ujeda zmije koristi podvezivanje iznad mjesta ujeda, istiskivanje otrova, te pokušaji smirivanja pacijenta.

U preduzećima koja se bave uklanjanjem zmija kazali su nam da je ovo vrijeme kada se zmije “presvlače” i vrijeme kada se približavaju čovjeku, posebno na neuređenim površinama ili pored obala rijeka.

Oni navode da bi ove godine moglo biti znatno više zmija nego prethodne zbog specifičnih vremenskih uslova “sa redom kiše i redom sunca”.

Posted by on 2012-05-05. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login