BiH nespremna za ulazak Hrvatske u EU

BiH Od 1. jula 2013. BiH će na dvije trećine granice imati novi režim saobraćaja ljudi, roba i usluga, za šta, prema ocjeni analitičara, još nije u potpunosti spremna. Uprkos otežavajućim faktorima, BiH će imati i prednosti.

Kao što je nespremna ušla u CEFTA-u (Centralnoevropski ugovor o slobodnoj trgovini – Central European Free Trade Agreement) BiH bi, prema ocjeni analitičara, 1. jula 2013. godine mogla nespremna dočekati i ulazak Republike Hrvatske (RH) u Evropsku uniju (EU).

Zbog neprilagođenih standarda mnoga preduzeća u BiH mogla bi ostati bez važnog hrvatskog tržišta. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, ova je zemlja do sada u Hrvatsku i zemlje EU izvozila proizvode biljnog i životinjskog porijekla u iznosu od oko 400 miliona KM godišnje, piše Deutsche Welle.

Analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić tvrdi da je Hrvatska najvažniji trgovinski partner BiH i da, uprkos kašnjenju, još ima vremena za promjenu režima trgovine sa ovom zemljom. No, vremena je sve manje pa se treba bazirati na prioritete, kaže Hasić.

Usvajanje evropskih standarda

„BiH, između ostalog, treba zadovoljiti standarde EU za akreditaciju i certificiranje proizvoda. U toj oblasti naša zemlja nije dostigla odgovarajući nivo. S druge strane, BiH mora opremiti granične prijelaze za proizvode biljnog i životinjskog porijekla“, tvrdi Hasić.

Kako su za tu namjenu za sada planirana samo dva granična prijelaza (Gradiška i Metković), analitičari upozoravaju da bi moglo doći do poskupljenja troškova prijevoza, preopterećenja laboratorijskih kapaciteta na graničnim prijelazima i usporavanja prijevoza osjetljivih proizvoda.

„Ulazak Hrvatske u EU ne mora biti negativan za BiH. To je i velika povoljnost za proizvođače iz BiH zbog carinskih ograničenja na proizvode koji će dolaziti iz Hrvatske, prvenstveno duhanske prerađevine, neke mliječne proizvode, te meso i mesne prerađevine“, kaže Hasić.

Republika Hrvatska i BiH godišnje ostvare robnu razmjenu u vrijednosti između 1,5 i 2 milijarde eura. Ulaskom Hrvatske u EU i njenim izlaskom iz CEFTA-e, promijenit će se i poslovno okruženje u regiji, a umjesto sa Zagrebom, Sarajevo će glavne sporazume dogovarati sa Briselom.

Ulazak Hrvatske u EU može biti motivirajući faktor za BiH

Institucije u BiH zato nastoje ublažiti moguće negativne posljedice ulaska Hrvatske u EU, a krovna evropska akreditacijska kuća već je obavila predocjenjivanje akreditacijske kuće BiH ‘BATA’ (Institut za akreditaciju BiH), kaže predsjednik Privredne komore Federacije BiH Jago Lasić.

„Očekujemo da će konačna ocjena biti završena do kraja ove godine, a da ćemo multilateralne ugovore o međusobnom priznavanju akreditacijskih kuća izvršiti u prvoj polovini 2013. godine, što bi nam trebalo znatno olakšati promet roba“, kaže Lasić.

Ulazak RH u EU mogao bi biti motivirajući faktor za BiH koja bi trebala uskladiti zakonsku regulativu i standarde sa evropskim ako i dalje želi računati na hrvatsko, odnosno tržište EU. Ako to brzo učini ova zemlja će se, prema ocjeni analitičara, i sama brže kretati ka članstvu u EU.

Posted by on 2012-03-29. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login