BiH ostvarila skroman ekonomski rast

Konvertibilna markaBiH je u prva tri tromjesječja prošle godine ostvarila skroman ekonomski rast, prije svega zahvaljujući smanjenju vanjskotrgovinskog deficita za 16 posto, navodi se u izvještaju Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Do smanjenja deficita došlo je zbog nominalnog rasta izvoza od 5,8 posto i pada uvoza za četiri posto.

Bez obzira na nepovoljna kretanja izvoznih tržišta, rast izvoza je velikim dijelom ostvaren zahvaljujući snažnom povećanju proizvodnje i izvoza električne energije usljed povoljne hidrološke situacije u hidroelektranama.

Blago smanjenje domaće tražnje, nastale zbog negativnog trenda privatne i javne potrošnje i pada privatnih investicija, dovelo je do pada uvoza.

Loša situacija na tržištu rada u BiH i okruženju znatno je ugrozila raspoloživi dohodak građana, dok je pad budžetskih prihoda u prošloj godini ograničio rashode uključujući i javnu potrošnju.

S druge strane, snažan rast javnih radova u velikoj mjeri finansiran je povoljnim zaduživanjem kod međunarodnih kreditora.

Slična situacija nastavljena je i u prva dva mjeseca četvrtog prošlogodišnjeg tromjesečja, gdje je jedan od najbitnijih trendova bio rast industrijske proizvodnje u novembru od 2,4 posto, kao i skoka građevinskih radova, naročito u Republici Srpskoj.

Najznačajniji negativan indikator u novembru prošle godine bio je rast vanjskotrgovinskog deficita robe od 15,9 posto na godišnjem nivou.

Posted by on 2014-02-02. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login