BiH po broju rođenih beba posljednja u regionu

bebeBosna i Hercegovina, u kojoj se godišnje rode tek 83 bebe na 10.000 stanovnika, prema natalitetu zauzima posljednje mjesto u regionu.

Stručnjaci smatraju da su ovi podaci zabrinjavajući.

Statistički podaci pokazuju da u Srbiji svake godine dolazi 90 novorođenčadi na 10.000 stanovnika, a u Hrvatskoj 94, navode “Nezavisne novine” i dodaju upozorenje demografa da u BiH stopa nataliteta konstantno pada.

Demograf Stevo Pašalić navodi da su se u BiH od rata naovamo desile “krupne demografske promjene”.

“Populacija je starija, što se direktno odražava na stopu rađanja. Kada je RS u pitanju, ona ima još nižu stopu nataliteta nego što je to slučaj na nivou države”, precizirao je stručnjak i dodao da je istovremeno stopa mortaliteta u porastu.

Da bi populaciona politika dala rezultate, objašnjava Pašalić, potrebno je da bude sprovodjena sistemski dugi niz godina, a jedna od u svijetu poznatih mjera, da bi stanje bilo popravljeno, jeste direktno materijalno davanje kroz, recimo, dječji dodatak.

Posted by on 2014-01-12. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login