BiH po IT konkurentnosti na 84. mjestu

IT Bosna i Hercegovina je po nivou razvoja IT konkuretnosti rangirana na 84. mjesto globalne liste Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), objavljeno je na veb sajtu te međunarodne organizacije, prenosi podgorička Pobjeda.

Riječ je o godišnjem izvještaju koji daje transparentan prikaz svih karakteristika nacionalnih ekonomija i pruža uvid u stanje njihovih ekonomskih parametara.

Među zemljama regiona po konkurentnosti u oblasti ICT-a najbolje je rangirana Slovenija koja je na 37. mjestu, a slijedi je Hrvatska koja je na 45. mjestu, Crna Gora na 46. mjestu, Makedonija 66., Albanija na 68. mjestu, a Srbija je na 85. mjestu.

Inače, prema WEF istraživanju, vodeća zemlja svijeta po spremnosti za korištenje ICT-a i ove godine je Švedska, a slijede Singapur i Finska.

Na četvrtom mjestu nalazi se Danska, koja bilježi rast sa prošlogodišnje sedme pozicije, dok je na petom Švajcarska. Holandija je ove godine na šestom mjestu, a Velika Britanija je ušla među prvih deset na rang listi.

Posljednja mjesta po spremnosti za korištenje ICT-a su zauzeli Angola, Jemen i Haiti.

Pozicije država u godišnjem WEF izvještaju su od velike važnosti naročito za zemlje u razvoju čije ekonomije imaju značajnu potrebu za direktnim stranim investicijama.

Naime, investitori se upravo preko WEF i sličnih izvještaja informišu o stanju neke od nacionalnih ekonomija u koju žele da ulože novac.

Posted by on 2012-04-10. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login