BiH pod vodom, aktivirana brojna klizišta

poplave, BiHVeći dio Bosne i Hercegovine i danas je poplavljen. Situacija je i dalje najteža u Doboju i Maglaju, gdje se građanima može doći jedino helikopterima. Obilne kiše su, osim poplava, prouzrokovale i veliki broj klizišta, posebno u Tuzli i Sarajevu. Građani koji nisu obuhvaćeni poplavama šalju pomoć ugroženim područjima, a helikoptere je poslala i Vlada Hrvatske.

Četiri osobe su izgubile život zbog poplava u Bosni i Hercegovini, i to na području Dvorova kod Bijeljine, Srpca, kada je osoba nastradala usljed prevrtanja čamca; na području Vlasenice, usljed klizišta; i u okolini Bratunca, kada je u četvrtak smrtno stradao penzioner. Inače, i danas najkritičnija tačka na području Doboja, grada do kojeg se može stići jedino helikopterom.

Kako javlja naš dopisnik Arnes Grbešić, koji je i sam zarobljen u kući, kamioni sa hranom i vodom za piće se teško probijaju:

„O razmjerama katastrofe u Doboju dovoljno govori podatak da je u stanove na prvom spratu u zgradama u centru grada voda prodrla gotovo u visini ulaznih vrata. Do plafona su gotovo poplavljena prizemlja mnogih kuća u naselju Matuzići u opštini Doboj Jug.“

Ništa bolja situacija nije ni u Maglaju. Nakon dva dana, uspostavljena je putna komunikacija sa tim gradom, a u toku je akcija spašavanja stanovništva, navodi za naš radio Fahrudin Solak, iz Federalne uprave civilne zaštite:

„Idemo u centar grada za dalju evakuaciju koja je potrebna.“

Prema riječima dopisnice našeg radija iz Zavidovića Arminke Memišević, teška situacija je i u tom gradu:

„Na području zavidovićke općine iseljeno je stotinjak objekata, a 250 mještana je na sigurnom. U toku dana pokrenuto je više desetina klizišta.“

Kritična situacija je i u opštini Bijeljina. Govori gradonačelnik Mićo Mićić:

„U rijeku Savu i sve vode koje dolaze iz Foče i Drinom, sve bi se to slilo ovdje i bila bi Semberija potpuno puna kao čaša.“

Rijeka Bosna tokom protekle noći probila je dio odbrambenog nasipa kod Bosanskog Šamca i poplavila čitav grad, koji je bez struje, vode i telefonskih veza, kaže direktor Doma zdravlja Dragan Ilinčić:

„Cijeli grad je potopljen, sve su kuće potpoljene, zgrade, stanovnici su zarobljeni na gornjim spratovima i zasad ih još nije niko evakuisao. Oni koji su evakuisani usmjereni su prema Gornjoj Slatini.“

Na području Banje Luke je donesena Odluka o proglašenju vanrednog stanja. Nemoguće je prijeći sa jedne obale Vrbasa na drugu. Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović kaže da su stambeni i ugostiteljski objekti pod vodom:

„Danas ili jutros imamo u obuhvatu više stotina stambenih objekata, pa čak cijenimo da to može biti i preko hiljadu.“

Vanredne situacije su proglašene u Derventi, Prnjavoru, Srpcu i Laktašima. Kritično je i u Prijedoru. Milorad Simić, derventski načelnik:

„Mi moramo izdržati još tri do pet sati. Možda je nepristojno kazati – kad bi Bog dao pa ostali na ovome, bili bismo zadovoljni, uz dužno poštovanje skoro 50,  70 domaćinstava kojima je voda dijelom ušla u kuće ili opkolila kuće.“

Obilne kiše izazvale su probleme i na području Unsko-sanskog kantona. U Sanskom Mostu, gdje je i najkritičnije, proglašeno je stanje elementarne nepogode, kaže Said Ramić iz Civilne zaštite:

„Za sada nemamo informacija da je neko bio životno ugrožen, ali imamo dosta objekata pod vodom.“

rse / bih-x

Posted by on 2014-05-19. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login