BiH prijeti finansijski kolaps

Konvertibilna markaUprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i dalje drži pod blokadom isplate novca sa jedinstvenog računa na koji ubire prihode od indirektnih poreza, što bi moglo da dovede do finansijskog kolapsa u zemlji.

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zatražila je od Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH uputstvo kako da postupi u vezi sa provođenjem odluke o privremenom finansiranju institucija i međunarodnih obaveza BiH za prvo tromjesečje ove godine.

U Upravi navode da nije tačno da ne žele izvršiti raspodjelu prihoda već da to nije moguće budući da nije poznato koliko sredstava treba rasporediti državnim institucijama. UIO od 1. januara zbog toga drži pod blokadom 180 miliona maraka, a zemlji prijeti finansijski kolaps, jer su računi blokirani već 10 dana.

Zbog političkih odluka 180 miliona maraka stoji na jedinstvenom računu Uprave za indirektno oporezivanje BiH koji se ne mogu raspodjeliti ni državnim ni entitetskim institucijama. Iako je u Službenom glasniku objavljena odluka Vujeća ministara BiH o privremenom finansiranju na bazi prošlogodišnjeg budžeta, portparol Uprave Ratko Kovačević kaže da to nije dovoljno: “S obzirom da se u odluci o privremenom finansiranju za period januar-mart 2012. godine poziva na budžet iz 2011. godine, koji nije usvojen ni objavljen, mi ne znamo koliko sredstava trebamo odvojiti za finansiranje državnih institucija, a samim tim ne znamo koliko možemo rasporediti ostalim korisnicima”.

Ni Vijeće ministara ni entitetske vlade još se nisu izjasnile o ovom pitanju. Ipak, ministar finansija Federacije BiH Ante Krajina rekao je u utorak novinarima u Sarajevu da je sve riješeno što se tiče raspodjele prihoda: “Ispunjeni su uvijeti da ovo može funkcionirati. Usvojen je budžet za 2011. godinu i Vijeće ministara je usvojilo i privremeno finansiranje do marta 2012. godine, čime su stvoreni uvjeti da se račun Uprave može prazniti”.

Problem je što budžet za 2011. godinu, na koji se poziva odluka o privremenom finansiranju nikada nije objavljen. Zbog toga je kaže Kovačević uprava zatražila od Savjeta ministara da pojasni i dostavi uputstvo za dalje postupanje: “Čim nam Vijeća ministara da upute kako da postupimo Uprava će u potpunosti ispuniti raspodjelu sredstava. Nije tačna informacija da Uprava neće, već ne može izvršiti raspodjelu prihoda jer nam nije precizirano i nije nam jasno koliko sredstava kojem korisniku treba rasporediti”.

“Budžeti u BiH najvećim dijelom pune se od indirektnih poreza, a na naplatu sutra (12.1) dolazi i prva rata inostranog duga. Ukoliko danas ne bude riješeno ovo pitanje, upitna je isplata”, kaže Kovačević te dodaje:

”12. januara dolazi prva tranša spoljnog duga, Ministarstvo finansija i trezora BiH je nadležno za to. Jednostavno raspodjela sa jedinstvenog računa ne ide i vjerovatno neće biti ni toga, ukoliko ne bude precizirano na koji način da izvrši raspodjelu”, prenosi DW.

Vijeće ministara BiH donio je 31. decembra odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar – mart 2012. godine.

Odluka o privremenom finansiranju donesena je na osnovu zaključaka oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Međutim, koliki će biti budžet za 2011. godinu, na osnovu kojeg treba provoditi privremeno finansiranje, biće poznato tek u martu, okončanjem fiskalne godine. Zbog svega, moguće je da se BiH nađe u totalnoj finansijskoj blokadi.

Posted by on 2012-01-11. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login