BiH protiv Sjeverne Irske na startu UEFA Lige nacija

fudbal

fudbal

Fudbalska reprezentacija BiH danas će u Belfastu protiv Sjeverne Irske odigrati prvu utakmicu u Ligi nacija, novom takmičenju Evropske fudbalske federacije (UEFA). BiH je smještena u grupu 3 Lige B sa selekcijama Austrije i Sjeverne Irske.
Liga nacija ima i takmičarski karakter jer reprezentacijama pruža mogućnost plasmana na EURO 2020. ukoliko to nisu izborile kroz “regularne” kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Žrijeb grupa kvalifikacija za EP bit će obavljen 2. decembra u Dublinu.

Selektor reprezentacije BiH Robert Prosinečki smatra da bi novo UEFA-ino takmičenje moglo biti značajan faktor na putu naše selekcije ka Evropskom prvenstvu 2020. koje će se igrati u 12 različitih država.

“Liga nacija je zanimljivo natjecanje i mislim da više znači manjim reprezentacijama koje kroz grupu imaju više šanse da odu na EP. To će biti dobri testovi za nas, očekujem da ćemo odigrati odlične utakmice koje su po našoj mjeri. Kroz sve ove utakmice sam vidio da imamo kvalitete tako da bi neodlazak na EP bio neuspjeh”, izjavio je Prosinečki uoči početka premijernog izdanja Lige nacija.

Iz bh. tima je nakon jučerašnjeg treninga potvrđeno da su Eldar Ćivić i Bojan Nastić spremni za duel s Ircima iako su na pripreme došli sa povredama, dok novi fudbaler Salzburga Darko Todorović zbog žutih kartona nema pravo nastupa na današnjem meču.

Utakmica prvog kola Lige nacija između Sjeverne Irske i BiH igra se od 15 sati na stadionu Windsor Park u Belfastu.

Posted by on 2018-09-08. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login