BiH se nije uspjela vratiti u predratno stanje ekonomije

ekonomija, BiH

ekonomija, BiH

Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Erdal Trhulj kazao je kako bosanskohercegovačke vlasti rade sve kako bi se poboljšala ekonomska situacija u zemlji.

Trhulj je prisustvovao 17. Evroazijskom ekonomskom samitu, koji se održava u Istanbulu.

U svom govoru, Trhulj je istakao da se BiH, nažalost, nije uspjela vratiti u predratno stanje kada je u pitanju ekonomski razvoj.

“Ali, uprkos svemu, radimo sve što je u našim mogućnostima kako bismo poboljšali situaciju”, rekao je on.

Uspavani potencijali najveće bogatstvo BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i ercegovine Vjekoslav Bevanda ranije se obratio učesnicima na 17. Euroazijskom ekonomskom samitu u Istanbulu i tom prilikom naglasio važnost dijaloga i komunikacije za pojedinca, društvo, nacije i cijelo čovječanstvo.

Bevanda je obraćanje počeo podsjećanjem na riječi osnivača Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, koji je kazao da je čovječanstvo jedno tijelo, a da su nacije dijelovi tog tijela, te da bol svakog dijela tijela predstavlja bol tijela kao cjeline.

Istakavši da na Samitu u Istanbulu učestvuju visoki zvaničnici iz više od 30 zemalja svijeta, Bevanda je kazao da  je i to pokazatelj da su Ataturkove riječi i dalje žive.

Bevanda je kazao da su saradnja, razmjena mišljenja i ideja, pomaganje i partnerstvo osnove onoga što Marmara grupa, organizator Samita u Istanbulu, već skoro pune tri decenije zastupa i provodi.

„Upravo su dijalog, komunikacija i kompromis jedina rješenja za napredak, prosperitet i razvoj, bilo pojedinca, društva, država i u konačnici čovječanstva“, kazao je Bevanda.

Ukazavši na činjenicu da je BiH zemlja u tranziciji,Bevanda je kazao da se vlasti ove zemlje trude da imaju otvoren dijalog prema svima i poštivaju sve, te da traže saveznike i partnere i na istoku i zapadu, na sjeveru i jug, jer je država bez suradnje, u globalnom svijetu izoliran otok.

„Bosna i Hercegovina je potencijalni kandidat za članstvo u Europsku uniju. To je osnovna vodilja, kako moja osobna, tako i Vijeća ministara i izvršne i zakonodavne vlasti. Ovo je nulti prioritet kojemu težimo i kroz godine koje dolaze bit će potrebno znanje, zalaganje i marljiv rad kako bismo ostvarili ovaj cilj“, kazao je prvi čovjek Vijeća ministara BiH.

Naglasivši da Turska i Bosna i Hercegovina imaju stoljetnu povezanost kroz narode, običaje, kulturu, jezik, ekonomiju i druge veze, Bevanda je kazao da je Turska jedan od najvećih saveznika i prijatelja Bosne i Hercegovine.

Istakavši da su članstvo BiH u CEFTA-i i stabilna konvertibilna marka pogodnosti za ulaganje u BiH,Bevanda je kazao da je najveći projekt koji se u BiH trenutačno provodi projekt cestovnog i željezničkog koridora Vc, ukupne vrijednosti investicije oko četiri milijarde eura, i da taj projekat predstavlja okosnicu za razvoj i kvalitetnu povezanost sjevera i juga zemlje.

„Osim ovog izuzetno značajnog projekta, potrebna je izgradnja jadransko-jonske ceste na jugu države kao poveznice cestovnog koridora od Italije do Grčke. Uz ove projekte, tu je i niz drugih projekata značajnih za sektor prometa, kao što su izgradnja niza lokalnih i priključnih cestovnih pravaca, poboljšanje zračnih luka te osposobljavanje plovnog kanala rijeke Save“, ističeBevanda.

Bavanda je također dodao da važni potencijali BiH leže i u rudnicima, obnovljivim izvorima energije, drvne industrije, te potencijalna nalazišta nafte i plina.

„Kao što vam je poznato, zbog nesretnog rata koji se dogodio u Bosni i Hercegovini prije 20 godina, mnogi potencijali su danas neiskorišteni, tehnološki neadekvatni i zapušteni. Upravo su svi ovi „uspavani“ potencijali ono što vam želim istaknuti kao najveće bogatstvo, koje uz marljive i radne ljude Bosna i Hercegovina ima za ponuditi“, Zaključio je Bevanda.

Bevanda je svoje obraćanje i završio podsjećanjem na riječi Ataturka, koji je kazao da ˝Mir u kući, znači mir u svijetu˝.

Posted by on 2014-02-06. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login