BiH se preko Vijeća sigurnosti približila EU-u

BiH, EUBiH je kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a zabilježila najveći vanjsko-politički uspjeh od rata pa do danas. Inzko je to podcrtao dodavši da je to veliki potencijal koji treba iskoristiti u budućnosti.

Gotovo po znanom redoslijedu, prvo je Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Inzko, u Vijeću sigurnosti kritikovao bh.političare za kašnjenje reformi i zaostajanje na putu kao euroatlanskim integracijama zbog nacionalističke retorike.

Onda je uslijedila salva kritika iz manjeg bh.entiteta od onih koji gospodina Inzka kritikuju da “redovno” u UN-u situaciju u BiH predstavlja gorom nego što jeste.

No, kada je između nerazjašnjene dileme koliko će OHR još ostati u zemlji, te da li će iznova primjeniti “Bonske ovlasti” iskoristio priliku da istakne jedan značajan bh.uspjeh na međunarodnoj pozornici – mnogi su zašutjeli, uključujuči i one dežurne kritičare.

Dobri rezultati

Kada je visoki predstavnik pohvalio dvogodišnje članstvo BiH u Vijeću sigurnosti UN-a, nazvavši to najvećim uspjehom bh.vanjske politike od Daytona na ovamo, mnogi su ostali “bez teksta”. Iznenađen je bio i bh. ambasador u Vijeću, Ivan Barbalić, ne očekujući ovakve komplimente, koji su potom počeli stizati i sa drugih adresa.

“Taj mandat se završava sada, ove godine, ali imao sam danas sa više članica Vijeća sigurnosti i sa nekim europskim ambasadorima ručak, i svi su izuzetno pozitivno ocijenili mandat BiH u Vijeću sigurnosti. To je najveći vanjsko-politički uspjeh od rata na ovamo”, rekao je Iznko, prenosi Deutsche Welle.

Dodao je kako zemlji osim političkih kompromisa trebaju i politički podsticaji ovakve vrste kroz zajednička dostignuća.

“Ne samo da je BiH članica Vijeća sigurnosti, nego je ona, svi kažu obavila to jako dobro. I to ne treba podcjenivati. Bosna i Hercegovina sada ima jednu veliku mrežu prijatelja u tom prestižnom tjelu, ali i u svijetu”, rekao je Inzko, dodavši kako to tek treba iskoristiti i u budućnosti.

Proevropski stavovi

“Pravi je uspjeh da je zemlja ostvarila čak odličan rezultat i stekla, a ne izgubila prijatelje, kako neki tvrde, posebno kad je riječ o političkoj nedorečenosti oko prijema Palestine u UN. Ne, ona nije izgubila prijatelje, jer budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji. I oni su se zapravo priključili EU preko palestinskog pitanja”, kaže za Radio Deutsche Welle Evalyn Leopold, bivša šefica ureda britanske novinske agencije Reuters u UN-u, sada analitičarka u Svjetskoj organizaciji.

Zapravo, Leopold samo potvrđuje viđenje po kome BiH odavno pokazuje bolje rezultate na vanjskom nego na domaćem političkom terenu. Ali, isto tako podsjeća, da uspješni, što u ovom slučaju znači proevropski angažman u Vijeću sigurnosti – vjerojatno neće suviše pomoći da se riješi unutrašnja situacija u BiH, gdje vlada “drugačija kultura političkog dijaloga”.

I novinar italijanskog dnevnika “La Nazione”, Gianpaolo Pioli, dugogodišnji dopisnik italijanskih medija iz UN-a, kaže za DW kako je prava šteta, što ponešto od naučenih lekcija o tome kako se gradi konsenzus, oni isti bh političari koje je Inzko s pravom na East Riveru kritikovao, vjerojatno nikada neće prihvatiti od svojih diplomata.

Solidni testovi

“Ali, ti teški poslovi u Vijeću sigurnosti, kao što je problem Palestine, bili su test za bh. diplomate, bilo da se radi o međunarodnom multilateralizmu ili bilateralizmu. Njihove odluke su bile ispravne, ili su pokazale njihovu konfuziju. No, to je test, i to pozitivni test, jer je omogućio jedno iskustvo, koje bi se moralo primjeniti u BiH, u radu bh.vlade”, kaže Gianpaolo Pioli.

I time kao da opravdava analize, po kojima BiH, iako zaostaje na putu ka euroatlanskim integracijama zbog kašnjenja sa provedbom reformi, da im se sada barem preko Vijeća sigurnosti malo više primakla.

Visoki predstavnik Inzko, u svom šestom, i ukupno 40-om po redu izvještaju s pečatom OHR-a u New Yorku, to nije želio propustiti da podcrta, ukazujući na sve one koji su to uvidjeli.

Posted by on 2011-11-16. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login