BiH šesta zemlja po smrtnosti zbog zagađenog zraka

 

zagađenje, Sarajevo

zagađenje, Sarajevo

Bosna i Hercegovina (BiH) se nalazi na šestom mjestu po broju umrlih od posljedica izazvanih zagađenim zrakom, navedeno je u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije.

Ostale zemlje koje se nalaze na vrhu liste imaju veoma razvijenu tešku industriju, dok Bosni i Hercegovini pored ostataka industrije, nekoliko termoelektrana i željezare u Zenici glavni problem predstavlja potpuna neuređenost i nebriga institucija o okolišu, navedeno je u saopćenju Udruženja građana „Eko akcija“.

Centar za istraživačko novinarstvo je u 2014. i 2015. godini objavio više priča o prekomjernom zagađenju u BiH. Priča “Dozvola za prljav zrak” govori o tome kako nadležne institucije svojim ustupcima dozvoljavaju Tuzlanskoj termoelektrani da prekomjerno zagađuje zrak, zemlju i vodu.

U 2015. godini objavili smo priču “Život na otrovnoj zemlji” u kojoj smo dokazali da pomenuta termoelektrana u obližnjim naseljima odlaže šljaku, otpad koji sadrži teške metale i koji postepeno truje lokalne stanovnike i poljoprivredna dobra.

Objavili smo i film “Struja po cijenu života” koji govori o životu bosanskohercegovačkih građana koji su direktno suočeni sa posljedicama zagađenog zraka. Pokazali smo da građani Tuzle koji žive u neposrednoj blizini Termoelektrane najčešće oboljevaju i umiru od bolesti koje, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, prouzrokuje zagađen zrak.

Posted by on 2016-12-09. Filed under Banja Luka, Kakanj, Sarajevo, Tuzla, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login