BiH spada u srednje zadužene zemlje

BiH, Konvertibilna marka, Međunarodni ekspert za razvojnu ekonomiju Zlatko Hurtić rekao je da BiH trenutno spada u srednje zadužene zemlje, te da javni dug iznosi negdje oko 40 posto GDP-a, što je još uvijek ispod mastriške granice i daleko ispod prosjeka u EU.

Vijeće ministara BiH je na posljednjoj sjednici usvojilo Informaciju Ministarstva finansija i trezora o stanju javne zaduženosti BiH u kojoj se navodi da je javni dug do 31. 12. 2012. godine iznosio oko 10,4 milijarde KM, od čega je vanjski dug oko 7,1 milijardu KM ili 68,15 posto, a unutrašnji dug oko 3,3 milijarde KM ili 31,85 posto.

U ukupnom iznosu javne zaduženosti, prema toj informaciji,  FBiH participira s 57,74 posto, RS sa 41,50 posto, Brčko Distrikt s 0,49 posto i institucije BiH s 0,27 posto.

Hurtić je posebno naglasio da oko 54 posto vanjskog duga BiH otpada samo na MMF i Svjetsku banku.

“Dio otpada na Evropsku banku za obnovu i razvoj, a jedan dio na Evropsku investicionu banku, dok su među ostalim Londonski i Pariški klub. Dakle, dominantna je uloga Svjetske banke i MMF-a u razvoju BiH od proteklog rata naovamo, jer su te institucije dale najviše kredita i negdje oko 50 posto njih se koristilo za razvoj infrastrukture, oko 30 posto za socijalni sektor, obrazovanje, dok je 14 posto utrošeno za razvoj industrije, što je, opet, premalo” – rekao je Hurtić.

Hurtić smatra da je dobro što je zahvaljujući sredsvima tih institucija velikim dijelom obnovljena infrastruktura, ali napominje da se više novca moralo uložiti u poticaj industrijskog razvoja.

“Iako smo povukli dosta sredstava od MMF-a vidimo da bilježimo negativne stope rasta zaposlenosti i da se, dakle, taj kredit uopće ne koristi kako treba , a pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da se on koristi i za ‘zatvaranje budžetskih rupa’, što ne doprinosi ekonomskom rastu , a u zadnje vrijeme se koristi i za vraćanje vanjskog duga” – kazao je Hurtić za Fenu.

Posted by on 2013-07-14. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login