BiH stagnira u borbi protiv korupcije

Srđan Blagovčanin

Srđan Blagovčanin

Izvršni direktor Transparency International BiH Srđan Blagovčanin smatra da Bosna i Hercegovina dočekuje još jedan Međunarodni dan borbe protiv korupcije bez ikakvog napretka u oblasti suzbijanja korupcije.

“Možemo govoriti da BiH i ove godine stagnira kad je u pitanu borba protiv korupcije i izraziti očekivanje da ćemo naredne godine obilježavanje tog datuma dočekati u mnogo boljoj siutuaciji” – kazao je on novinarima.

Blagovčanin ističe da je nedavno istraživanje TI BiH pokazalo da BiH nije praktično ostvarila nikakav napredak.

“I dalje smo najlošije pozicionirani u regionu kad je u pitanju korupcija, sa izuzetkom Albanije i Kosova” – kazao je.

On kaže da pokazatelj trenutnog stanja, kad je u pitanju borba protiv korupcije, i Izvještaj EU o napretku, u kojem je također konstatirano da praktično nismo ostvarili napretak.

Poseban problem je, kaže Blagovčanin, kad je u pitanju korupcija u BiH, je implementacija zakonskog okvira.

“Ne možemo biti zadovoljni brojem procesuiranih slučajeva. Kad je u pitanju borba protiv korupcije, primjetna je jako loša suradnja između organa za provođenje zakona i pravosuđa. Istrage koje se vode za borbu protiv korupcije traju dugo” – ističe on.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se 9. decembra, na dan kad su Ujedinjene nacije usvojile Konvenciju protiv korupcije s ciljem unaprjeđenje i jačanje mera za efikasnije i uspešnije sprječavanje i borbu protiv korupcije.

Ciljevi Konvencije su i da se unaprijedi integritet, odgovornost i dobro upravljanje javnim poslovima i javnom imovinom.

Posted by on 2013-12-10. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login