BiH svjetski rekorder po broju oboljelih od PTSP-a

BiH, Bosna i Hercegovina, PTSPOd 1995. godine do danas u BiH se ubilo 4.000 ratnih veterana oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja /PTSP/.

Prema zvaničnim podacima udruženja boraca oba entiteta, BiH je apsolutni svjetski rekorder po broju oboljelih od PTSP-a, čiji udio u ukupnom stanovništvu iznosi 10 posto.

Dragan Šajić, predsjednik Udruženja “Jedinstvo” iz Banjaluke, koje okuplja veterane Vojske Republike Srpske oboljele od PTSP-a, rekao je da godišnje 200 boraca koji su učestvovali u stvaranju i odbrani Srpske izvrši samoubistvo.

On je naveo da posljednja istraživanja, koja su provele nadležne institucije i Boračka organizacija Republike Srpske, pokazaju da je gotovo svaki drugi srpski vojnik teže ili lakše obolio od PTSP-a, te da u RS-u ne postoji nijedna specijalizovana ustanova u kojoj bi oboljelima bila pružena adekvatna medicinska pomoć.

Psihijatar Milan Stojaković rekao je da je liječenje PTSP-a dugotrajan i mukotrpan proces, a da se definiše kao odloženi i produženi mentalni poremećaj nastao kao odgovor na katastrofično iskustvo.

Posted by on 2012-02-28. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login