BiH u decembru postaje članica WTO-a

WTOVjerovatnoća da će BiH pristupiti WTO-u je veoma velika. Urađena je većina posla, mnogo bilateralnih sporazuma, koji su trebali da se dogovore, već je dogovoreno, ostali su još neki.

Pored toga, imamo više od 200 zakona koji su usvojeni i većina obaveza je formulirana. Vjerujem da Bili ima dobre izglede da u decembru ove godine na ministarskoj konferenciji dobije članstvo u WTO-u – izjavio je u intervjuu za “Oslobođenje” direktor Direkcije za pristupanje u Sekretarijatu Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Chiedu Osakwe.

On kaže da je ostalo još da se analiziraju određeni detalji u jezičkom smislu u tri oblasti: trgovinska prava, javne nabavke i poljoprivreda.

‘Kada govorimo o pristupu tržištu, većina stvari u tom segmentu je zaključena, ostalo je još nekoliko aspekata da se zaključe i vjerujem da će to biti vrlo brzo. Trenutno je raspoloženje oko pristupanja BiH WTO-u vrlo pozitivno. Jako je važno, globalno gledajući, da SAD i EU, koje predstavljaju dva ključna aktera, podržavaju pristupanje BiH ovoj organizaciji te da promoviraju, ohrabruju i lobiraju za ovo pristupanje. Također, predsjedavajući Radne grupe za pristup BiH WTO-u, mađarski ambasador Istvan Major je vrlo utjecajan u ovom smislu i pruža punu podršku BiH, a i generalni direktor WTO-a Pascal Lamy, koji sada završava mandat, također je podržavao članstvo. Novi generalni direktor WTO-a, koji će uskoro preuzeti funkciju, Brazilac Roberto Carvalho Azevedo, također će biti spreman da ispunjava sve zahtjeve u ovom smislu, odnosno zahtjeve za uspjeh ministarska konferencije, koja će se u decembru održati na Baliju, tako da sve što se tiče pristupanja novih članica doprinosi uspjehu konferencije i to će se podržavati’, kaže Osakwe.

Na pitanje koliko je pristupanje WTO-u korisno i koliko dobrobiti donosi, Osakwe kaže da su privilegije ogromne.

‘Članstvo zemljama daje platformu za reforme u inovacijama i diversifikaciji ekonomije, a sve to povećava konkurentnost i ekonomsko blagostanje. Studije koje smo radili u WTO-u, u zemljama koje su prošle proces pristupanja, pokazale su da te zemlje danas mnogo uspješnije privlače direktne strane investicije, imaju veći rast trgovine i bruto društvenog proizvoda (BDP) i vrlo se lako oporavljaju od krize u zadnjih nekoliko godina. Također, političke prilike u tim zemljama su predvidljivije i postoji transparentnost koja unapređuje koordinaciju unutar same zemlje. Kad idemo od zemlje do zemlje, prednosti su specifičnije. Tako imamo primjer da je članstvo u WTO-u jednoj zemlji pomoglo da očuva teritorijalni integritet. Onda imamo neke zemlje koje su bile teritorijalno potpuno zatvorene, ali su zbog članstva i pravila Organizacije o slobodi tranzita, otvorile svoje ekonomije. Također, postoji mehanizam u WTO-u za rješavanje sporova, stoje najefikasniji mehanizam u međunarodnom pravu. I na kraju, WTO je neka vrsta brenda koji kao takav predstavlja garanciju investitorima, sa tom oznakom puno lakše se privlače investitori’, precizirao je Osakwe.

Posted by on 2013-07-01. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login