BiH u svojevrsnoj ekonomskoj izolaciji

konvertibilna markaKomitet za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti „Manival“ (Moneyval), Vijeća Evrope, obavijestio je međunarodnu zajednicu da BiH krši obaveze koje je preuzela, odnosno da nije usvojila zakone u ovoj izuzetno osjetljivoj oblasti. Iako BiH još nije stavljena na crnu listu, gdje se nalaze Sjeverna Koreja i Iran, svaka vrsta njenog finansijskog poslovanja postala je objekat strogog nadzora, s ozbiljnim posljedicama.

Iz BiH jednostavno nema dobrih vijesti – ili nema kraja primjerima onog što čine neodgovorni političari. Kad pomislite da su sve “mogućnosti “ iscrpljene, javi se nešto novo, kako to zapaža Mladen Pandurević, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH:

“Čini mi se da mašta naših političara nadilazi zdrav razum i da normalan čovjek ne može shvatiti u kakve nas sve situacije mogu dovesti. Još je žalosnije što ovo neće biti ni zadnji put kada će građani biti dovedeni u ovakvu situaciju zbog nedogovornog ponašanja predstavnika vlasti“, konstatuje Pandurević.

Nakon Deklaracije eksperata Vijeća Evrope, sve novčane transakcije i uplate prema BiH i iz BiH već se posebno provjeravaju, prolaze višestruke kontrole i svaka od njih je unaprijed sumnjiva. BiH se tako našla u nekoj vrsti ekonomske izolacije, smatra sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić:

„Sve transakcije sa inozemstvom su pod sumnjom, znači usporene, i kada su u pitanju instrumenti finansijski kao što su akreditivi, garancije – i, naravno, sve drugo vezano za to. Loša poruka je već poslata investitorima. To je ono što je, možda, najviše posljedično. Naš kreditni rejting također ima posljedice zbog ovoga i sigurno da će ukupni troškovi platnih transakcija biti veći, a i cijena kapitala koju budemo plaćali“, ocjenjuje Mišić.

Najviše pogođeni će biti izvoznici, jer 90 % bh. izvoza ide u zemlje EU, ističe diirektor Asocijacije poslodavaca Bosne i Hercegovine Alija Remzo Bakšić:

“U BiH se na prste mogu izbrojati kompanije koje su sloventne, koje su likvidne, koje mogu uredno izvršavati svoje obaveze. Ako sad dođe do ovih usporavanja novčanih tokova iz inostranstva zbog provjera koje će same po sebi doći zbog ove deklaracije, biće to još jedan udarac bh. privredi i njenoj konkurentnosti na evropskom tržištu.“

Rok za popravni

Ambasador BiH u Vijeću Evrope Almir Šahović već ima pune ruke posla da dokaže kako neusvajanje zakona ne znači da BiH podržava nelegalne novčane tokove ili finansiranje terorističkih organizacija:

„Objavljivanje Deklaracije Manivala nije nimalo dobra stvar. Mi smo odmah ujutro u ponedjeljak obavili prve, hitne konsultacije sa Sekretarijatom Manivala. Naša poruka je bila da činjenica što BiH do sada nije uspjela da usvoji ova dva zakona nije vezana za nedostatak naše želje ili volje da aktivno učestvujemo u borbi protiv finansiranja terorizma i u borbi protiv pranja novca, već da je to, prije svega, rezultat određenih naših unutrašnjih problema“, kaže Šahović.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je u ponedjeljak da je BiH dobila pet dodatnih dana kako bi izbjegla automatsko stavljanje na crnu finansijsku listu, gdje bi pravila društvo Sjevernoj Koreji i Iranu. Naime, 6. juna je zakazana sjednica Doma naroda kada bi zakoni konačno trebali biti usvojeni.

„Mi smo bili dužni usvojiti ovaj zakon. Ljudi iz Molivala nisu se šalili. Komtet eksperata je rekao svima nama: ’Morate usvojiti taj zakon.’ Posljedice su strašne, dramatične. Znate li šta znači u ovoj situaciji kada je pola države poplavljeno to da vam neko kontroliše protok novca, i privatnog, da vraća potencijalne investitore, da u vrijeme kad se očekuje donatorska konferencija se to desi?“, pita Mehmed Bradarić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

„Sva priča o ovom zakonu je jedna velika farsa vladajućih struktura. Prije koji mjesec oni su imali sukob oko ovog zakona, da bi nakon prijetnje postigli dogovor, s tim da su zakasnili – i vjerovatno će i to prodati kao veliku bitku za nacionalne interese. Krajnja posljedica je vrlo negativno društvo u kome se BiH našla“, smatra Mladen Ivanić, predsjednik Partije demokratskog progresa i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine.

Ugled zemlje je narušen zbog  nedgovornosti političara koji i zakonsku regulativu u vrlo osjetljivoj oblasti – kakva je pranje novca i finansiranje terorizma, posmatraju s aspekta nacionalnih interesa.

rse / bih-x

„Imaćemo i tu situaciju da sutra branje jabuka podliježe ocjeni ugrožavanja nacionalnog interesa – da li neku jabuku treba ubrati ili ne, ili ja ću brati lijevu stranu, a neko desnu. Nažalost, to je situacija koju živimo“, konstatuje Mladen Pandurević.

Posted by on 2014-06-03. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login