BiH zadužena više od 10 milijardi KM

KM

KM

BiH je na kraju decembra prošle godine bila zadužena 10,463 milijarde KM, od čega je vanjski dug 7,131 milijarde, a unutrašnji dug 3,332 milijarde KM, navodi se u informaciji koju je danas k znanju primila Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Predsjedavajući Komisije Emir Kabil upozorio je da se, osim navedenog iznosa, čak 1,7 milijardi KM odnosi na sredstva koja nisu povučena, a za čiju realizaciju su nadležni entiteti.

Članovi komisije ukazali su na činjenicu da je čak 230 miliona KM neiskorišteno u okviru projekta izgradnje autoputa na koridoru ‘Vc’.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Boško Tomić rekao je da BiH nije enormno zadužena, ali da mnogo više računa treba povesti o investicijama u realnom sektoru, jer dosadašnjih 12 do 14 posto nije dovoljno.

Član Komisije Anto Domazet rekao je da zaduženost BiH iznosi čak 18,8 milijardi KM, od čega se 8,4 milijarde odnosi na ‘privatni dug’.

On je ocijenio da glavno opterećenje za isplatu duga BiH stiže u narednoj godini, ali da to neće ugroziti makroekonomsku stabilnost BiH.

Komisija za finansije i budžet prihvatila je danas i izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi ‘Uslovi za efikasnu i efektivnu kontrolu PDV-a i prinudnu naplatu duga’, uz konstataciju da hitno treba pristupiti otklanjanju evidentnih slabosti u sistemu naplate PDV-a u BiH.

Izvještaj je obrazložio glavni revizor BiH Milenko Šego, ističući da je BiH potrebna mnogo veća finansijska disciplina u sistemu naplate poreza.

Prema njegovim riječima, potrebno je pojačati kontrolu PDV obveznika, jer mnogi od njih još uvijek nisu obuhvaćeni kontrolom.

Šego je ponovio da BiH konačno ‘treba da ažurira borbu protiv korupcije’.

Posted by on 2013-09-18. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login