BiH – zemlja, u kojoj životni moto glasi: polako!

Vijećnica“Sarajevo ponovno ima svoj simbol”, naslov je članka austrijskog Der Standarda, u kojemu se taj list osvrće na svečano otvaranje obnovljene sarajevske Vijećnice, koja je zapaljena tokom rata 1992. godine. Autorica članka piše kako tokom ceremonije otvaranja Vijećnice nije sve proteklo “prema planu”, napominjući da su na dan otvaranja, u petak (9.5.) prosvjedovali demonstranti, koji su uzvikivali “ostavke, ostavke”, da se u petak ispostavilo da zgrada uopće nije osigurana, kao i da nije postojala nikakva sigurnosna kontrola pri ulasku u zgradu – što je izazvalo šale na taj račun u sjećanje na također loše sigurnosne kontrole prije 100 godina za vrijeme posjeta Sarajevu austro-ugarskog prestolonasljednika Franje Ferdinanda.

“Ali u Bosni i Hercegovini su ljudi naviknuti na to da nikad ništa ne ide prema planu. Čak bi smetalo ukoliko bi to tako funkcioniralo. Otvaranje obnovljene Vijećnice u petak navečer je u višestrukom pogledu bilo pravo ‘bosansko’: sve je rađeno u posljednjoj minuti, puno toga improvizirano, ali sve je opet prošlo dobro, a bili su prisutni i ‘međunarodnjaci’, kako to i ne ide drukčije u jednoj državi, koja još uvijek nema punu suverenost. Predstavnik međunarodne zajednice (Valentin Inzko) i predstavnik Europske unije (Peter Sorensen) su držali govore. I to je sastavni dio bosanskohercegovačke svakodnevice”, piše ovaj list, dodajući da su se šale zbijale i zbog programskog listića, na kojemu je u minutu točno napisano trajanje svake tačke programa. A to, piše dalje ovaj list, izgleda doista neobično u jednoj zemlji u kojoj praktično sve duže traje, nego planirano, a životni moto glasi: “Polako”.

Vijećnica u plamenu poput pucnja ravno u srce Sarajeva

U nastavku se Der Standard osvrće na samu zgradu Vijećnice: “Vijećnica je prelijepa zgrada, koja je prije 120 godina, kad je za vrijeme austro-ugarske okupacije izgrađena, bila ‘šok’ za taj grad, jer je postavljena na hvalisav način usred osmanskog bazara. Ali je Vijećnica zatim za vrijeme Jugoslavije postala ‘mjesto duha i komunikacije’. Tada je ona služila kao Narodna biblioteka. Vijećnica je bila otvorena za građane. Nastala je duboka trauma kad su u augustu 1992. srpske snage granatirale Vijećnicu i ona počela gorjeti. Za mnoge građane je to bilo kao da se pogodilo ravno u srce grada.”

Der Standard se dalje osvrće na planove austro-ugarske administracije za vrijeme izgradnje Vijećnice, navodeći da je tada bilo planirano ispred zgrade napraviti jedan veliki glavni trg, koji bi se prostirao iznad Miljacke, a da je na drugoj strani bila planirana izgradnja jedne velike zgrade, u kojoj bi bila smještena administracija Habsburške monarhije u tadašnjoj BiH. “Do toga, kako je poznato, nije nikad došlo. I još uvijek se Vijećnica stoga nekako nalazi u nedođiji, uz preusku ulicu, koja se zavija, i na mjestu, na kojemu joj se ne može dostojno diviti. U tom smislu je Vijećnica, urbanistički, nedovršena”, piše Der Standard.

dw

Posted by on 2014-05-12. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login