Bihać: Uprava Bire odbila zahtjev IOM-od 15. novembra 1400 migranata bez smještaja

Vlasnik Bire, privremenog prihvatnog centra za migrante u Bihaću, odbio je zahtjev Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za produženje ugovora o smještaju migranata što znači da će oko 1.400 migranata ostati bez smještaja 15. novembrom kada ističe ugovor.

Kapaciteti kampa Bira su popunjeni. Svi migranti imaju obavezan i detaljan ljekarski pregled prije ulaska u zajednicke prostorije.

Uprava Bire je ovom odlukom ispoštovala zahtjev Operativne grupe za koordiniranje aktivnost i nadzora nad migrantskom krizom u USK koja je zabranila produžavanje ugovora s obzirom na to da ni Bira ni Miral nisu osnovani kao specijalizovane ustanove namijenjene za prihvat i smještaj tražitelja azila u okviru Ministarstva sigurnosti BiH.

Ovu informaciju potvrdio je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Podsjetimo, Operativna grupa je poručila da vrata migrantima mora zatvoriti i Miral u kojem je smešteno više od 620 migranata. Ukoliko to ne učine, oštro je poručeno da će biti poduzete sve zakonom propisane mere i da će tražiti krivičnu odgovornost potpisnika ugovora.

Vlasnik Mirala Boris Horvat ranije je izjavio da će poštovati odluku nadležnih i da neće produžiti ugovor s IOM.

Policijski službenici MUP Unsko- sanskog kantona su tokom prethodnih dana migrante iz privatnih smještaja prebacivali u kamp Vučjak, ali zatraženo je da i odatle budu izmešteni. Vlasti u Krajini su tražile da ih premeste na Medeno Polje, ali se lokalne vlasti oštro protive tome.

Posted by on 2019-10-24. Filed under Bihać, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login