Bijele trake u Prijedoru: Budimo ljudi!

Građanska inicijativa “Jer me se tiče” pozvala je građanke i građane da obilježe Međunarodni dan bijelih traka u Prijedoru, 31. 5. 2015. godine.

Prijedor bijela traka

Prijedor bijela traka

Obilježavanje će se, kao i prošlih godina, odvijati šetnjom kroz glavnu gradsku ulicu, te postavljanjem ruža sa imenima 102 u ratu ubijene djece, na glavnom prijedorskom trgu: “Ovim činom želimo skrenuti pažnju na činjenicu da ne postoji memorijal ubijenoj djeci, kao ni ostalim civilnim žrtvama u tom gradu, te će položene ruže poprimiti ulogu memorijala u odsutnosti, i biti još jedan podsjetnik na tu sramnu činjenicu”, saopšteno je iz “Jer me se tiče”.

Istaknuto je kako je poruka ovogodišnjeg Međunarodnog dana bijelih traka “budimo ljudi”.

“Prije 23 godine prijedorski nesrbi su se morali ‘označiti’ bijelim trakama. Kao akt sjećanja i suosjećanja, mi ćemo 31. 5. oko ruke nositi bijele trake, koje nisu samo simbol sjećanja na progon, nego i znak trajne borbe protiv fašizma, diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta i poricanja zločina”, kažu u inicijativi.

U inicijativi navode i da građanke i građani svojim prisustvom u Prijedoru na 31. 5. pomažu roditeljima djece ubijene u tom gradu, da konačno naprave spomenik dostojan nedužnih dječaka i djevojčica koji su ubijeni u svom gradu.

“U praksi smo pokazali da se samo udruženim snagama možemo boriti protiv instrumentalizacije civilnih žrtava rata i ratnih zločina, te protiv poricanja zločina i glorifikacije ratnih zločinaca. Put ka istinskom pomirenju i zakopavanju ratnih sjekira počinje od svakoga ponaosob, a to je težak, bolan i dug proces, koji podrazumijeva i suočavanje sa samim sobom. Međutim, taj proces je počeo i više ne može biti zaustavljen”, navode u “Jer me se tiče”.

Iz inicijative su pozvali građanke i građane svih krajeva BiH da “dođu u Prijedor, jer su tamo najpotrebniji, te da, barem na 31. 5., stanu rame uz rame protiv segregacije i diskriminacije žrtava”.

Podsjećamo, peticija za izgradnju spomenika je, po pravilima protokola, predata 2014. godine. Međutim, Skupština Opštine Prijedor se do danas nije izjasnila po tom pitanju. Ovogodišnji Međunarodni dan bijelih traka će, navodi se, “biti i oblik protesta protiv ovakvog, neljudskog postupanja lokalnih vlasti”.

O inicijativi:

Inicijativa “Jer me se tiče” nastala je 2012. godine i od tada su organizovali brojne akcije, uključujući i komemorativne posjete mladih iz raznih krajeva BiH logorima Hadžići, Čelebići, Jablanica, Dretelj, Omarska i Trnopolje. Aktivisti inicijative, gerila-akcijom, postavili su memorijalne ploče civilnim žrtvama rata u Foči, Konjicu i Bugojnu, što je naišlo na šire odobravanje javnosti, ali ne i lokalnih moćnika. Ovo je četvrto po redu obilježavanje Međunarodnih bijelih traka.

“Jer me se tiče” nije registrovana organizacija, nema račun ili redovne finansijske prihode, kancelariju, službene telefone, kao ni zaposlene osobe. To je narodni pokret, utemeljen na antifašizmu i borbi protiv svih vidova segregacije, diskriminacije i nepravde, uključujući i poricanje zločina.

Posted by on 2015-05-28. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login