Bildt: EU mora biti privlačan uzor, a ne zanimljiv muzej

karl bildt

karl bildt

Uspostava diplomatske službe Evropske unije, nazvane Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS), glavna je tema dvodnevnog sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU, tzv. Gymnicha, koji je juče  započeo u Cordobi.

Ministrima će se u subotu, kada će tema biti proširenje EU na “zapadni Balkan”, sa posebnim osvrtom na stanje u Bosni i Hercegovini i na mjere koje EU tamo treba poduzeti do oktobarskih parlamentarnih izbora, pridružiti i kolege iz kandidatskih zemalja. Tada će se dogovarati i konferencija na visokom nivou koju bi EU maju priredila u Sarajevu, sa temom pomoći zapandobalkanskim zemljama na putu prema EU.

Gymnichu, uz ministra vanjskih poslova predsjedajuće zemlje u ovom polugodištu, Španije, Miguela Angela Moratinosa, prvi put supredsjeda barunica Catherine Ashton, potpredsjednica Evropske komisije zadužena za vanjske odnose te istovremeno visoka predstavica Unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, što je dužnost koju je uveo Lisabonski ugovor.

Pred početak Gymnicha britanski i švedski ministri David Miliband i Carl Bildt u zajedničkome su pismu Ashtonovoj izrazili zabrinutost zbog sukoba zemalja članica i Evropske komisije oko zastupljenosti svojih kadrova u EEAS-u, a barunica pod svoje “dvije kape” predstavlja i jedne, i druge.

“Moramo se organizovati da na svjetskoj bini djelujemo jedinstveno, da možemo zaštititi svoje interese, da nas slušaju. Inače će drugi odlučivati za nas. Sada, sa Lisabonskim ugovorom, prvi put imamo priliku gledati u budućnost dalju od šest mjeseci”, napisali su Miliband i Bildt, koji zahtijevaju da EU organizuje “veća i političnija” diplomatska predstavništva u Brazilu, Indiji, Indoneziji, Kini i Pakistanu.

“EU mora u svijetu djelovati ko privlačan uzor, a ne kao zanimljiv muzej”, dodao je Bildt.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-06. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login