Bit će još ratova za ‘crno zlato’

naftaZa zapadne industrijske zemlje pristup nafti je pitanje preživljavanja, pa se zato mogu očekivati novi ratovi za “crno zlato” – upozoravaju vojni analitičari.

Kada su američke snage počele rat protiv Iraka, američki istraživač mira i konflikata Michael Clear rekao je da se radi o ratu za naftu te da to neće biti posljednji takav rat.

“Nafta postepeno nestaje. Ali mi smo i dalje ekstremno zavisni od preostalih zaliha. I u ovoj fazi, od danas pa sve do potpunog nestanka nafte, preostale rezerve biće ekstremno skuplje. Zbog toga će borba oko kontrole tih preostalih zaliha biti sve oštrija” – upozorava on.

Mnoge države kao sastavni dio nacionalne bezbjednosne doktrine imaju  korištenje vojnog nasilja kako bi se osiguralo snabdijevanje naftom.

Pri tome je i sama vojska upućena na “crno zlato”.

Snage bezbjednosti u današnje vrijeme zavise od nafte kao nikada prije. U Drugom svjetskom ratu  vojska je  za jednog vojnika dnevno trebala 15 litara nafte.

Danas taj prosjek iznosi 60 litara po danu!?

Npr. borbeni tenk “Leopard 2” na 100 kilometara troši do 530 litara disela. Moderni borbeni avion po satu treba između 2 000 i 6 000 litara kerozina.

Nafta je za bezbjednosne snage od životnog značaja, tako da vojska ne vodi rat samo za naftu, već joj je ona istinski potrebna.

Američka vojska je već odavno shvatila koliku opasnost za sposobnost njenih borbenih trupa predstavlja smanjenje rezervi nafte.

Već 2006. godine američki naučnik Michael Hornicheck založio za to da vojska prestane da koristi naftu – podsjećaju američki mediji.

U studiji pod nazivom “Rat bez nafte”, koju je naručio Pentagon, ovaj naučnik je naveo da samo na taj način može biti osiguran “Američki način rata”.

Ray Mabus, ministar mornarice SAD, nedavno je najavio da njegove trupe do 2020. godine žele da polovinu energetskih potreba objezbijede iz nefosilnih izvora.

Pentagon nije samo najveći svjetski pojedinačni potrošač nafte – on je u međuvremenu i predvodnik u pokušaju traženja alternativnih izvora energije.

Tu su već ostvareni i neki uspjesi, navode mediji, tako je benzin za avione proizveden iz algi!

Ipak, i kada bi uskoro bilo moguće koristiti takve zamjene za kerozin i dizel u dovoljnim količinama i kada bi to ekonomski bilo isplativo – pitanje pogonskog materijala za vojsku ne bi bilo riješeno.

Vojna mašinerija u cijelom svijetu još uvijek je veoma daleko od provođenja u praksu ideje “rat bez nafte”.

Posted by on 2012-07-04. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login