Bivši borci RS najavili nove proteste u Banja Luci

 Banja Luka, protesti, borci Štab nezadovoljnih boraca RS-a najavio je danas nove proteste u Banjaluci za 23. mart.

Član ovog štaba Goran Tomić pojašnjava da su se na ovaj korak odlučili, jer je prošao rok od 15 dana, a predstavnici vlasti RS nisu ispunili zahtjeve kojima su tražili da se poboljša položaj boračkih kategorija.

Stoga će se ponovo 23. marta u 13.00 sati protestirati u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”.

Tomić je danas pozvao i sve druge nezadovoljne građane da im se pridruže.

Članovi štaba nezadovoljnih boraca od vlasti, između ostalog, traže da se konačno napravi razliku između boraca i dezertera.

Traže i izmjenu Zakona o pravim boraca, ali i besplatno školovanje i liječenje.

Ponavljaju da će i novi protesti biti mirni i dostojanstveni.

Nezadovoljni bivši borci RS-a su 28.februara protestirali u Banjoj Luci, a ključna poruka protesta je bila da su se predstavnici vlasti, ratni profiteri i tajkuni godinama enormno bogatili, a demobilizirani borci i njihove porodice su postali socijalni slučajevi, što se mora promijeniti.

Tada su saopćili i deset zahtjeva među kojima su smjena predsjednika Boračke organizacije RS-a Pantelije Ćurguza, zahtjev za promjenu zakona o borcima, te revizija boračkih rješenja da bi se „očistili’ borački redovi od dezertera.

Među zahtjevima su i besplatna zdravstvena zaštita za boračke kategorije, prednost pri zapošljavanju djece poginulih i demobiliziranih boraca, revizija privatizacije i izrada zakona o porijeklu imovine…

Štab nezadovoljnih boraca dao je tada rok od 15 dana vlastima RS-a za ispunjenje ovih zahtjeva te najavio da ostaju u zasjedanju.

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je danas u Zvorniku da shvata da postoji nezadovoljstvo boraca i da Vlada ne bježi od razgovora, ali da nisu dobili njihove zvanične zahtjeve.

Posted by on 2014-03-16. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login