Bivši vojnici još jednu noć proveli pod otvorenim nebom, četvorici pozlilo

Bivši vojniciBivši pripadnici Oružanih snaga BiH, koji su jučer stupili u štrajk glađu, proveli su drugu noć na otvorenom ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, a četvorici je pružena medicinska pomoć zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

“Imali smo četiri hitna slučaja koji su zbrinuti u Hitnoj pomoći, jedan je imao srčane tegobe, drugi upalu pluća, dok je preostaloj dvojici pozlilo”, rekao je predstavnik bivših vojnika Senad Hubjer.

On je dodao da su ljekari rekli četvorici bivših pripadnika Oružanih snaga BiH kojima je sinoć pogoršano zdravstveno stanje da ne mogu da nastave štrajk glađu.

“Ima još bolesnih ljudi koji su se opredijelili da stupe u štrajk glađu iako teško to mogu izdržati i bojimo se za njihovo zdravlje”, istakao je Hubjer.

On je dodao da postoje nezvanične informacije da će danas biti održana vanredna sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj će biti razgovarano o prijedlogu budžeta BiH za 2012. godinu i pitanju bivših vojnika koji imaju pravo za prijevremeno penzionisanje.

“Naš jedini zahtjev jeste da se konačno postigne politički dogovor, odnosno da nam neko garantuje da ćemo konačno biti uvršteni u budžet institucija BiH za 2012. godinu”, rekao je Hubjer.

On je poručio da će bivši vojnici istrajati u svojim zahtjevima.

Za isplatu penzija za 2010, 2011. i 2012. godinu bivšim pripadnicima Oružanih snaga BiH koji imaju pravo na prijevremeno penzionisanje potrebno je 29,8 miliona KM.

Posted by on 2012-03-22. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login