Blagaj: Regulacionim planom zaštititi staro jezgro

The land with character, welcomes people of all characters, Buna, Blagaj
Buna, Blagaj

Okrugli sto pod nazivom “Priprema i izrada prednacrta regulacijskog plana historijskog gradskog područja Blagaj za razdoblje 2011. do 2021. godine” održan je u Blagaju.

Službenici Ministarstva prostornog uređenja FBiH u saradnji sa Institutom za građevinarstvo “IG“ d.o.o. iz Banjaluke okupljenim mještanima i predstavnicima lokanih niova vlasti prezentirali su rezultate izrađenog prednacrta plana.

Shodno odlukama Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, područje oko Blagajske tekije centralna je tačka kojoj je prednacrt prilagođen. Ova studija predviđa zabranu saobraćaja od Sultan Sulejmanove džamije u Blagaju do tekije, obnovu Krađoz-begovog mosta i hamama, izgradnju nekoliko motela, hanova, bezistana u tom području i rušenje bespravno izgrađenih ugostiteljskih objekata smještenih uz vrelo rijeke Bune.

Posebno veliko interesovanje mještani su iskazali za regulaciju saobraćaja i parking prostora.

Pomoćnica federalnog ministra prostornog uređenja Hanka Mušinbegović, u izjavi za Anadolu Agnecy, pojasnila je kako je ovo rana faza javne rasprave, jer se radi o prednacrtu regulacionog plana te pozvala sve zainteresirane da se aktivno uključe u raspravu posredstvom lokalne zajednice ili putem pisanog obraćanja Ministarstvu, jer je prednacrt objavljen i na službenoj stranici Ministarstva.

Mušinbegović je napomenula da je prednacrt oslonjen na činjenice velike vrijednosti kulturno-historijske i prirodne baštine s perspektivnom daljeg održivog razvoja Blagaja.

“S takvim prostornim uređenjem, Blagaj bi trebao biti prepoznat širom svijeta, ne samo Evrope“, kazala je.

Konačno definiran nacrt regulacionog plana će biti razmatran na oba doma Parlamenta FBiH.

Posted by on 2014-03-06. Filed under Blagaj, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login