Blagaj – Stjepan Grad

Stari grad Blagaj

Stari grad Blagaj

Srednjevjekovno zdanje – Stjepan grad, nastalo na kasnoantičkoj utvrdi ponad Blagaja je bio jedan od najvažnijih gradova u zemlji Kosača.

Stari grad Blagaj (Bona, Stjepan-grad) je sagrađen na najistaknutijem mjestu visokog i teško pristupačnog kraškog brda, na 310 m nadmorske visine i iznad vrela rijeke Bune od kojeg je udaljen 266 m.

Ovaj grad je zapravo bio gradska palača, opasana tvrdim bedemima s nazubljenim vrhovima koja su i danas vidljivi. U njemu je stolovao Stjepan Vukšić Kosača pa je zbog toga i dobio ime Stjepan grad.

U 10. stoljeću Blagaj je imao veliku ulogu u razvoju Huma ili Zahumlja. Na njegov razvoj i značaj umnogome je utjecala blizina važne saobraćajnice koja je dolinom Neretve povezivala Jadransko more sa bosanskim zaleđem.

Bio je okosnica političkih i vojnih turbulencija hercegove zemlje sve do 1473. godine kada ga je osvojila turska vojska te je postao sjedište i rezidencija kadije.

Stari grad Blagaj

Stari grad Blagaj

Istorijsko područje – Stari grad Blagaj (Stjepan-grad) u Blagaju kod Mostara proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Stari grad Blagaj (Stjepan-grad) arheološki je djelomično istražen 1965. godine od Zemaljskog muzeja BiH. U 2009. godini nastavljeni su sondažni radovi organizirani također od Zemaljskog muzeja BiH. Planirani zaštiti konzervatorski radovi 2009. – 2010. financirani su od Federalnog ministarstva kulture i sporta, Turističke zajednice BiH i UNESCO-a. Radovi su zaštitnog karaktera i predstavljaju konzervatorske radove narušene strukture grada.

Ako ste raspoloženi za planinarenje, možete prošetati do ove tvrđave koju su prvobitno izgradila Ilirska plemena, zatim su je ojačali Rimljani, pa bosanski vladari i na kraju su je Osmanlije znatno proširile. Do ove tvrđave na vrhu litice se može doći jednosatnom šetnjom uz vijugavu stazu. Tvrđava nije konzervirana, ali je jedan dio zidina još uvijek nedirnut. Ovo je odlično mjesto za posmatranje Neretvanske doline kao što je i idealno mjesto za izlet. Staza nije obilježena, no nije je teško pronaći. U tvrđavi nema vodiča niti se naplaćuje ulaz.

Posted by on 2013-06-28. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login