Blagaj – Udruženja stala u zaštitu rijeka Bunice Bune i Neretve

Buna

Buna, ušće u rijeku Neretvu

Održivost eko sistema rijeka Bunice, Bune i Neretve ozbiljno je ugrožena najavljenim gradnjama mini hidroelektrana Bune I i II, po osnovi odluke Vlade HNK-a, čime bi najveća prirodna blaga Hercegovine otišla u nepovrat.

Vlada HNK dodijelila je preduzeću „Hercegovina građevinsko zanatstvo” Mostar koncesije za korištenje voda rijeka Neretve za proizvodnju električne energije putem dvije mini hidroelektrane „Buna I”  i „Buna II”, instalirane snage do pet megavati, nizvodno od ušća Bune u Neretvu.  I dok političari zadovoljno trljaju ruke zbog novca koji će pristizati od koncesija, u ekološkim udruženjima strahuju i upozoravaju da će izgradnja mini hidroelektrana zauvijek uništiti prirodno bogatstvo.

TON  Oliver Arapović, ekološka udruga “Majski cvijet”
TON  Rijad Durkić, koordinacija udruženja koja se bore za zaštitu rijeka Bune, Bunice i Neretve

Nedavno je predstavljena Deklaracija o zaštiti rijeka Bunice, Bune i Neretve koju su zajednički sačinila udruženja okupljena s namjerom da zaštite navedene rijeke u Hercegovini. Deklaraciju, koja je rađena oko dva mjeseca, do sada je potpisalo 19 organizacija s područja BiH.

Između ostalog,  u Deklaraciji se traži da se poništi odluka o dodjeli koncesije za izgradnju hidroelektrana te da se lokalitet Bunskog kanala vrati u status spomenika prirode po ranijoj odluci, odnosno da se taj lokalitet stavi pod institucionalnu zaštitu.

TON  Rijad Durkić, koordinacija udruženja koja se bore za zaštitu rijeka Bune, Bunice i Neretve

Ukoliko bi se realizirao ovaj hidroenergetski sustav na rijeci Neretvi i ušću rijeke Bune u ovakvom obliku predstavlja ozbiljnu opasnost za ljude i prirodu jer će trajno narušiti floru i faunu vodotoka i priobalja. Ovaj zahvat može imati drastičan uticaj i posljedice na hidrološke, hidrogeološke i ekološke prilike sve do samog ušća rijeke Neretve, navodi se, uz ostalo, u Deklaraciji o zaštiti rijeka Bunice, Bune i Neretve.

Izgradnjom mini hidroelektrana korist će imati samo uski krug ljudi, a prirodna bogatstva će biti nepovratno uništena.

Posted by on 2016-03-14. Filed under Blagaj, Čapljina, Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login