Blatter predložio utakmicu Palestina-Izrael

FIFA, Sepp Blatter

FIFA, Sepp Blatter

Predsjednik Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) Sepp Blatter, iznio je prilikom službene posjete Jerusalemu odigravanje prijateljske utakmice između reprezentacija Izraela i Palestine kao doprinos mirovnom procesu.

Palestinski nogometni savez nedavno je uputio zahtjev da se Izraelu u FIFA-i suspendira članstvo, a Blatter se u Jerusalemu sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, dok će se u srijedu sastati s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

FIFA će ovog mjeseca glasati o palestinskom zahtjevu za suspenzijom Izraela u toj asocijaciji.

“S premijerom Netanyahuom sam pričao o mogućnosti odigravanja utakmice između reprezentacija Izraela i Palestine. FIFA bi sa zadovoljstvom organizirala tu utakmicu”, kazao je Blatter na konferenciji za medije.

Izraelci su izrazili dvojbe oko sigurnosti i mogućih terorističkih prijetnji na mjestu odigravanja te utakmice, a još se čeka službeni stav Palestinaca.

Izrael je punopravni član FIFA-e i UEFA-e, dok je Palestina član FIFA-e i Azijske nogometne konfederacije.

Kršenje prava sportista

Zamjenik šefa političkog biroa Hamasa, Ismail Haniya, pozvao je u januaru predsjednika FIFA-e Seppa Blattera da posjeti Gazu.

Haniya je tada kazao kako Izrael konstantno krši prava sportista iz Gaze.

“Palestinski sportisti na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze izloženi su raznim kršenjima prava, poput slobode kretanja, bivaju privođeni, a čak su izloženi i atentatima. Zamolio sam delegaciju FIFA-e da sve to zaustavi”, rekao je Haniya.

On je kazao kako je za uspostavljanje “prave veze” između Zapadne Obale i Gaze neophodno da se ukine izraelska blokada nad sportom te dodao kako je i od delegacije FIFA-e zatraženo pružanje podrške za obnovu sportske infrastrukture u Gazi.

Posted by on 2015-05-23. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login