Blokada granice nastavljena, u igri diplomatija

granica Hrvatska

granica Hrvatska

Tokom prošle noći u prihvatni centar u Opatovac pristiglo je oko 5.000 izbjeglica dok se trenutačno u centru nalazi njih oko 2.500, potvrdio je novinarima Ranko Ostojić, potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Izvijestio je kako je od početka krize do danas u Hrvatsku ušlo 58.888 izbjeglica.

“Držimo ovdje u Opatovcu sve pod kontrolom. Trudimo se koliko možemo, međutim, izbjeglice pristižu iz sata u sat. Trenutačno velike probleme stvara pogoršanje vremenskih prilika, kiša i hladnoća”, kazao je Ostojić.

Tako su noćas, dok je kiša padala, izbjeglice puštane odmah u privatni centar bez čekanja na registraciju i prihvat na platou ispred centra, dodao je.

Izbjeglicama koji se nalaze na ulazu u prihvatni centar u Opatovcu podijeljeni su pokrivači kako bi se njima zaogrnuli dok čekaju u redovima.

Kolone kamiona na granici

Nakon odluke hrvatskih vlasti o blokadi graničnog prijelaza Bajakovo – Batrovci i protumjera vlade Srbije, s jedne i druge strane granice i jutros su duge kolone kamiona.

Na graničnom prijelazu Bajakovo propuštaju se teretna vozila s lako kvarljivom robom, a kolona teretnih vozila na izlazu iz Hrvatske je oko dva kilometra, priopćio je Hrvatski autoklub (HAK).

Na ulaz u Hrvatsku ne propuštaju se vozila registracijskih oznaka Srbije, pa je s druge strane stvorena kolona duga 15 kilometara.
Pomoćnica načelnika Uprave granične policije Republike Srbije Jelena Vasiljević izjavila je da je do sada zaustavljeno 39 teretnih vozila koji su dolazili s hrvatske strane, jedan vlak i jedan brod, a da zračni promet između Beograda i Zagreba nesmetano funkcionira.

“Kolona na graničnom prelazu Batrovci trenutno je duga 15-ak kilometara i u njoj je oko 750 kamiona. Od tog broja, polovina su turski kamioni, 20 odsto bugarski, a možda 10 odsto njih su srpski”, rekla je Vasiljević, a prenio je Tanjug.

“Što se tiče putničkog prometa, nema gužvi. Pretpostavljam da su naši građani uplašeni i uopšte ne kreću na put preko Batrovaca i Šida”, istaknula je Vasiljević.

“Granični prijelaz Tovarnik od 5:45 sati otvoren je za osobna vozila i autobuse, osim za vozila srpskih registracijskih oznaka, dok je teretni promet u prekidu”, navedeno je na HAK-ovim stranicama.

Istovremeno, za sav promet zatvoreni su i svi ostali granični prijelazi sa Srbijom.

Hahn u Šidu

Zbog izbjegličke krize u Beograd je doputovao europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn te se sastao s predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Odmah po dolasku Hahn i Vučić uputili su se u Šid, gdje su posjetili izbjeglice u tamošnjem prihvatnom centru.

“Vidio sam što je sve učinjeno u cilju pomoći izbjeglicama. Radi se o zajedničkom problemu za koji je potreban europski odgovor. Nijedna zemlja ne može biti ostavljena da sama rješava ovaj problem, a sve može biti riješeno samo ako svi radimo zajedno u duhu solidarnosti i podjele tereta. Nove granice i zidovi nisu ono na čemu se oslanja funkcioniranje Europe”, poručio je Hahn nakon posjeta Šidu.

Hahn je potvrdio i da će EU osigurati financijsku i političku podršku Srbiji, primjetivši da “kao i u životu, novac znači puno, ali nije sve”.

“Niste sami. Vi ste Europljani i trebamo zajedno raditi. Ne trebamo podizati nove granice”, poručio je Hahn.

Nije želio odgovarati na pitanja o blokadi granica, rekavši kako prihvatni centar u Šidu nije mjesto za razgovore o toj temi.

Frontex šalje ekipe i u Hrvatsku

Europska pogranična policijska služba pojačat će u narednim danima kontrolu šengenske granice u Grčkoj, Italiji i Mađarskoj, a nije isključeno da jedan njihov tim bude poslan i u Hrvatsku, izjavila je Ewa Moncure iz Agencije za nadzor granica Europske unije “Frontex”.

U izjavi za beogradske Večernje novosti podsjetila je da ta agencija već ima oko 350 ljudi u Grčkoj, 40 u Italiji i gotovo 40 njih u Mađarskoj.

“Ukoliko kriza bude eskalirala, moguće je da nam i Zagreb uputi zahtjev za raspoređivanje naših timova na njihovim granicama”, kaže Moncure.

Podsjeća i kako je Europsko vijeće prije nekoliko mjeseci donijelo odluku da se pojača kontrola vanjske granice EU zbog povećanog priljeva izbjeglica, koji je samo prošle godine utrostručen u odnosu na 2013. godinu.

Frontex će od studenog povećati broj kontrolnih punktova za registriranje izbjeglica, naročito na grčkim otocima i Siciliji, koji su najčešće njihova prva postaja u EU.

“U narednim danima trebali bismo razmjestiti još šest-sedam timova s opremom za uzimanje otisaka prstiju. Na taj način bit će lakše odvojiti prave tražitelje azila od ekonomskih migranata”, rekla je Moncure.

Planiraju razviti i poseban sustav zaštite obale, te je odlučeno da se krene u vojnu akciju protiv organiziranja ilegalnih prebacivanja. Cilj im je da se, prije svega, smanji broj prelazaka izbjeglica preko Mediterana.

Kriza uskoro prestaje

Kad je kriza na granicama Hrvatske i Srbije u pitanju, prema saznanjima beogradskog lista Danas očekuje se da se situacija normalizira do ponedjeljka ili najkasnije do 7. ili 8. oktobra kad će biti održan Summit Zapadnog Balkana u Luksemburgu, posvećen upravo izbjegličkoj krizi i nestabilnim odnosima u regiji.

“I Srbija i Hrvatska će, već u petak otvoriti svoje granice, jer će Europska unija na tome insistirati i izvršiti pritisak. Nije realno da se problem sa zatvaranjem granica, nastao zbog izbjegličke krize, riješi u Srbiji, jer je to neizvodlivo”, tvrde izvori Danasa u diplomatskim krugovima.

Europski dužnosnici navodno rade na organiziranju susreta ili ponovnog stupanja u izravni kontakt dvojice premijera Aleksandra Vučića i Zorana Milanovića.

Prema saznanjima Danasa, za rješavanje krize bit će neophodno da Srbija određeni broj izbjeglica preusmjerava i na granicu s Mađarskom, odnosno na granični prijelaz Horgoš 2, koji je otvoren.

Istovremeno će veliki broj izbjeglica, kao i do sada, put do Europske unije nalaziti preko Hrvatske, pa će ta država nastaviti organizirano prebacivati izbjeglice u susjednu Mađarsku.

Da je Hrvatska pod pritiskom i oštrim kritikama Bruxellesa zbog zatvaranja granica, zaključuje Danas, svjedoče ne samo apeli najviših europskih dužnosnika da ta država pod hitno otvori granice sa Srbijom, već i činjenica da je Europska komisija počela istragu o tome je li zabrana ulaska teretnih i privatnih vozila iz Srbije u Hrvatsku u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Posted by on 2015-09-25. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login