Blokada željezničkog saobraćaja se nastavlja

željeznice Federacija BiH

željeznice Federacija BiH


Blokada željezničkog saobraćaja u našoj zemlji nastavljena je i danas. U Rajlovcu su prugu blokirali zaposlninci centralne radionice željeznica, dok blokada u Čapljini traje već nekoliko dana. Radnici traže isplatu četiri plaće, uplatu zaostalih doprinosa, kao i povlačenje prekršajnih prijava protiv sedam radnika.

Radnici pozivaju  Financijsku policiju i SIPA-u da se uključe u slučaj, te ispitaju poslovanje Željeznica Federacije BiH. Upravni odbor Sindikata mašinovođa u FBiH na izvanrednoj sjednici zakazao je štrajk ovog Sindikata za 31. mart, zbog nastale situacije u Željeznicama Federacije BiH. Krivcima vide Upravni i Upravni obor Željeznica te Ministarstvo prometa i komunikacija. S druge strane, Samostalni sindikat željezničkih radnika kaže kako ne stoji iza ovih protesta.

Prosvjednici u Čapljini nisu članovi Sindikata, a oni u Rajlovcu članovi su Sindikata strojovođa. Iz Sindikata željezničkih radnika naglašavaju kako danas očekuju sastanak s predstavnicima Federalnog ministarstva komunikacija i prometa, te Upravnim odborom i Sindikatom željeznica, kako bi se riješila novonastala situacija.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-15. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login