Bogat prateći program Balkan Streets festivala u Vranju

Balkan Streets festival

Balkan Streets festival

U okviru četvrtog po redu Balkan Streets festivala, koji se održava od 21. do 24. juna u Vranju, pored muzičkog programa koji će okupiti veliki broj muzičara sa cijelog Balkana, ali i iz ostatka Evrope, biće održan i bogat prateći program koji će grad na jugu Srbije učiniti epicentrom dobrog provoda i umjetničkog aktivizma, ali i mjestom edukcije i povezivanja mladih.

U petak, 25. maja, u punoj Sali Muzičke škole u Vranju održana je prva u nizu  interaktivnih radionica dua Ma-Tri-X koji čine Marko Đorđević i Branko Trijić. Preko 40-oro lokalnih muzičara i zainteresovanih građana, među kojima i djeca uzrasta od 6 do 12 godina, pomno je pratilo dvosatno obraćanje umjetnika svojim kolegama iz Vranja.

Tokom samog Festivala, 21. i 24. juna, u klubu „Ladovina“ sa početkom u 20:00h biće prikazivani filmovi sa poznatog Festivala dokumentartnog rok filma – DORF.

Ovaj značajni festival djelo je Udruženje ljubitelja filma RARE nastalo sa ciljem povezivanje Vinkovaca i Vukovarsko-sremske županije sa ostalim regionalnim udruženjima i projektima kojima je cilj povezivanje i razmjena kulturnih informacija.

U okviru Balkan Streets festivala biće prikazani filmovi Ako nikoj ne sviri (Makedonija, 2010) reditelja Gjorgjia Janevskog o počecima makedonskih underground prvaka, benda Bernay’s Propaganda; pobjedničko ostvarenje DORF-a 2008, Sevdah o rodama (Hrvatska, 2007) u režiji Silvija Mirošničenka, koji predstavlja jednog od najznačajnijih hip-hop autora sa ovih prostora, Eda Maajku; dobitnik nagrade publike na DORF-u 2011, Radio Apokaliptiko (Slovenija, 2008) reditelja Marka Cvejića, o legendarnom Metal Campu u slovenačkom gradiću Tolminu; The Cinkuš (Hrvatska, 2008) Ljiljane Šišmanović (Hrvatska), o etno punk sastavu Cinkuš; Vlada (Slovenija, 2009) Rudija Urana, posveta jednom od najvažnijih učesnika mitskog Novog talasa, Vladi Divljanu iz Idola.

Tokom ovogodišnjeg Balkan Streets festivala biće održano i Sajmovanje ili Art bazar koji će otvoriti prostor za podsticanje aktivnog, kreativnog učešća mladih u društvenom životu zajednice, kroz samoorganizovanje i promociju vrijednosti volonterizma, preduzetništva i recikliranja. U okviru Sajma omladinskog angažmana mladi će se baviti kreiranjem kreativnih frizura, odjeće, grafiti aplikacija, nakita od recikliranih materijala, a demonstriraće i vještine žongliranja i korišćenja poi-a. Takođe, posjetioci će imati priliku da vide nastupe uličnih muzičara na štandovima ispred Omladinskog kulturnog centra u Vranju, ali i na mobilnom, Angažovanom stageu koji će u petak, 22. juna i u subotu, 23. juna poslije 18h kružiti centralnim gradskim šetalištem. Ovom prilikom biće demonstriran projekat Dance4life koji, kroz muziku i ples povezuje, inspiriše i osnažuje mlade da naprave korak napred u borbi protiv HIV/AIDS-a. Pored plesa, biće prikazane i tehnike angažovanog pozorišta.

Ranije smo najavili da će u okviru muzičkog programa nastupiti poznati hrvatski sastav Psihomodo pop, kultni beogradski  alt-rock bend Jarboli, jedna od najpoznatijih makedonskih grupa PMG Kolektiv, bas-bubanj duo Multetnička atrakcija,   banjalučki bend Sopot, njemački rock/dub/punk/drum’n’bass/rap sastav Marracash Orchestra, holandski kantautor Erik Hofland, koji nastupa pod imenom Dyzack i bend Groove embassy, kao i vukovarski trio – Das Rejdž.

Balkan Streets festival će takođe podržati lokalnu scenu i dati prostor neafirmisanim bendovima iz Vranja da se predstave širem audotorijumu.

Uskoro možete očekivati satnicu kompletnog festivala sa lokacijama održavanja.

Ulaz na sve programe Balkan Streets festivala je besplatan.

Pored Vranja, festival će se održati 29. juna u Vukovaru (Hrvatska), 30. juna u Tešnju (BiH), a početkom septembra imaće i svoje holandsko izdanje.

Ove godine festival u Vranju je podržan od strane Evropske Unije, preko IPA programa (u okviru projekta Muzika bez granica – Music Without Borders), Ministarstva omladine i sporta, Grada Vranja, Grada Drezdena, holandskih kulturnih fondova.

Projekat Muzika bez granica (Music Without Borders) čiji je nosilac organizacija KulturAktiv iz Drezdena, Nemačka, a partneri Generator iz Vranja, Mirovna grupa mladih Dunav iz Vukovara i Taksirat iz Skoplja, stavlja u fokus muzičare i muzičke operatere, uključujući i nevladine organizacije, lokalne vlasti, menadžere, festivale i izdavače. Poseban cilj projekta je razmatranje mjesta mladih i talentovanih muzičara kojima je potrebna podrška u razvoju karijere i talenta.
U okviru ovog projekta trubački orkestar Demirana Ćerimovića iz Vranja posjetio je Drezden gde je nastupao na gradskom festivalu BRN, zajedno sa bendovima iz Skoplja, Vukovara i Drezdena.

Partneri Balkan Streets festivala su organizacije: Platform Spartak (Holandija), Mirovna grupa mladih Dunav (Vukovar, Hrvatska), Stari grad (Tešanj, BiH), Taksirat (Skoplje, Makedonija) i KulturAktiv (Nemačka) kao i lokalne institucije iz Vranja: Muzička škola „Stevan Mokranjaca“, Kancelarija za mlade i Omladinski kulturni centar Omladinskog Saveza Grada Vranja.

Posted by on 2012-06-20. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login