Bogat program obilježavanja 30. godišnjice ZOI u Sarajevu

ZOI SarajevoOlimpijski komitet Bosne i Hercegovine, zajedno sa Gradom Sarajevom i drugim relevantnim subjektima raznovrsnim aktivnostima obilježiti će 30. godišnjicu Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

S obzirom na to da će na godišnjicu sarajevske olimpijade najbolji bh. takmičari biti u Sočiju na olimpijskim igrama, OKBiH odlučio je da ovaj put godišnjicu obilježi kroz organizaciju pojedinih takmičenja na ledu i snijegu.

”U okviru manifestacije obilježavanja godišnjice sarajevske olimpijade podržat ćemo projekt Hokejaškog saveza BiH, odnosno odigravanje utakmice HK Olimpija u EBEL ligi na Zetri, zatim Sarajevo Open u umjetničkom klizanju gdje nam dolazi stotinjak mladih klizača. Na našem izboru sportiste godine gost nam je bio Jure Franko koji je osvježio sjećanja na sarajevsku olimpijadu, a očekujemo i dolazak Sande Dubravčić”, kazao je Agenciji Fena direktor sporta, međunarodnih odnosa i projekata i v.d. generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH Said Fazlagić.

Podsjetio je na projekt OKBiH ‘Slavimo olimpizam’, čiji je cilj priprema svih segmenata bh. društva za što bolju i uspješniju realizaciju velikog sportskog takmičenja – Evropskog zimskog olimpijskog festivala za mlade (EYOWF) čiji su domaćini 2017. godine gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Projekt će svoju kulminaciju imati kroz organizaciju Olimpijskog sportskog vikenda 31. januara i 1. i 2. februara na olimpijskim ljepoticama Jahorini i Bjelašnici i u Olimpijskoj dvorani ‘Juan Antonio Samaranch’ – Zetra. Na planinama će se promovirati discipline i generacije koje će se takmičiti na EYOWF-u 2017. u okviru koje će Sarajevo i Istočno Sarajevo ugostiti 1.500 sportista iz 49 država, dok će u dvorani Zetra biti održano Međunarodno takmičenje u umjetničkom klizanju “Sarajevo Open 2014″.

Prema Fazlagićevim riječima, najveći neprijatelj u organizaciji ovih manifestacija trenutno su vremenske prilike, odnosno nedostatak snijega na olimpijskim planinama.

”Pokušavamo da imamo rezervni plan ako ne bude snijega, stalno gledamo prognozu i očekujemo padavine. Ono što je zamišljeno na Jahorini i na Bjelašnici je da naši olimpijci, zajedno sa djecom koja su tih godišta koja učestvuju na EYOF-u 2017. isprobaju pojedine dionice staza, u disciplinama i sportovima koji bi se trebali desiti na Jahorini i Bjelašnici 2017. Tačnije, na Bjelašnici je planirana pokazna trka paralel slaloma i takmičenje u snowboardu, dok će pokazne trke slaloma i veleslaloma biti na Jahorini. Tako ćemo u jednom trenutku na našim olimpijskim planima imati naše olimpijce u narandžastoj retro opremi, koji par dana poslije odlaze u Soči, imat ćemo i djecu koja su naša budućnost i koja odražavaju olimpijske vrijednosti – prijateljstvo, međusobni respekt i izvrsnost u radu”, kazao je Fazlagić.

U isto vrijeme u Zetri će biti održano međunarodno takmičenje u umjetničkom klizanju koje je dio zvaničnog kalendara Međunarodne klizačke unije.

Očekuje se učešće oko 100 takmičarki i takmičara iz svih dijelova svijeta.

U prostorijama Olimpijskog komiteta BiH 8. februara bit će predstavljena i velika olimpijska monografija.

Posted by on 2014-01-09. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login