Borili se za zatvaranje deponije, sad prave maske

Udruženje građana “Jer nas se tiče” iz Mostara počeli su prije nekoliko dana da proizvode zaštitne maske i rukavice kojih nema trenutno kupiti u ovom gradu na jugu Bosne i Hercegovine.

Radi se o udruženju koje je nastalo iz istoimene građanske inicijative. Okuplja mještane dva naselja Bijelo Polje i Vrapčići, udaljenih desetak kilometara od Mostara, koji od juna 2019. godine traže zatvaranje, sanaciju i izmještanje deponije Uborak.

Članovi Udruženja i mještani su u više navrata bili blokirali deponiju ili prilazni put, zbog čega je Mostar bio zatrpan smećem po ulicama.

Posljednju blokadu su prekinuli 8. marta.

Predsjednik Udruženja “Jer nas se tiče”, Omer Hujdur, za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako i ovaj put, u vrijeme krize izazvane epidemijom korona virusa, žele biti na usluzi građanima.

“Pošto u gradu Mostaru vlada nestašica zaštitnih maski, nema ih se gdje kupiti, nema ih se gdje nabaviti, mi smo odlučili da krenemo u pravljenje ovih maski po domaćinstvima. Žene, koje su članice udruženja, počele su da kroje, nabavimo materijal, pravimo te maske”, izjavio je Hujdur za RSE.

Domaće maske
U Udruženju “Jer nas se tiče” objašnjavaju da se radi o pamučnim maskama, koje oni sami dezinficiraju, višekratnim maskama, koje se mogu oprati i ponovo koristiti.

To za RSE potvrđuje i Samija Kazazić, jedna od članica Udruženja “Jer nas se tiče”, uz riječi kako maske izrađuju sami, u kućnoj radinosti, poštujući mjere prevencije.

BLOG UŽIVO: Pandemija korona virusa u svijetu i regiji
“Maske radimo od platna, od kojeg se šiju posteljine. Znači, to je pamučno platno, koje se može otkuhavati u veš-mašini, kako kažu žene, prati na 95 stepeni. Nakon toga, peglom na najjaču temperaturu, peglati i to nekako, eto, vidimo kao neki način dezinfekcije u nedostatku svih ovih sredstava”, izjavila je Kazazić za RSE.

Ona ističe kako članovi Udruženja “Jer nas se tiče” imaju predlog i kako napraviti filtere za maske.

“Svako kod kuće ima neki čist materijal, neko da dezinfikuje peglom, i neka stave unutra, haj’mo reći, ako neko ima neke sterilne gaze ili slojeve drugog platna, u biti da ta maska drži taj filter preko nosa i preko usta”, objašnjava Kazazić.

Samija Kazazić objašnjava da su preostale zaštitne maske, koje su koristili tokom protesta oko deponije Uborak, po izbijanju epidemije korona virusa podijelili.

“E sad, pošto je to nestalo i u apotekama i kod nas, mi smo se odlučili da ih sami radimo, izrađujemo i poklanjamo ljudima, znači, potpuno besplatno, bez ikakve naplate”, izjavila nam je Samija Kazazić.

U Udruženju “Jer nas se tiče” kažu da su maske namijenjene građanima Mostara, ali i šire, pošto namjeravaju maske dostaviti i bolnici u Konjicu. Navode i kako maske dijele prvenstveno rizičnim skupinama ljudi, zatim onima koji dolaze svakodnevno u kontakt sa drugim osobama, poput radnica na kasama u prodavnicama i komunalnim radnicima.

Posted by on 2020-03-24. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login