Boris Dežulović dobitnik Evropske novinske nagrade 2013.

 

Boris Dežulović

Boris Dežulović

Boris Dežulović dobitnik je Evropske novinske nagrade 2013 u kategoriji najboljeg komentara.

Hrvatski novinar, koji redovno piše kolumne za nekoliko štampanih i online medija u regionu (uključujući Jutarnji list i Globus u Hrvatskoj, Oslobođenje u Bosni i Hercegovini, Dnevnik u Sloveniji itd.), nagradu je primio 17. marta 2014. na ceremoniji u Londonu.

Nagrada European Press Prize se dodjeljuje za izvanredno novinarstvo širom Evrope.

Pokrenulo ju je 2012. sedam evropskih medijskih fondacija, uključujući Fondaciju Guardian, a ove godine po drugi put odaje priznanje najvišim dostignućima u evropskom novinarstvu u četiri kategorije – istraživačko novinarstvo, reportaža i pisanje priče, kolumna i urednički rad, te inovacije u prezentaciji i uredničkim tehnikama.

Dežulovića je izabrao međunarodni žiri urednika iz Reutersa, Le Mondea, El Paisa, Jyllands-Postena i The New Timesa između više od 400 nominiranih novinara.

Nagrada mu je dodijeljena za kolumnu “Vukovar: spomenik mrtvom gradu u prirodnoj veličini”, koju je povodom godišnjice pada Vukovara, 19. novembra 2013, objavio hrvatski Globus.

Posted by on 2014-03-19. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login