Borovnice za dulji život

borovnica Dvije šalice divljih borovnica dnevno može zaštititi od niza zdravstvenih tegoba, uključujući pretilost, srčane bolesti i dijabetes.

Svakodnevnom konzumacijom borovnica u razdoblju od samo 8 nedelja se popravlja cjelokupno stanje organizma i ublažava metabolički sindrom.

Metabolički sindrom je medicinski naziv za niz stanja koji ugrožavaju zdravlje, a to su najčešće dijabetes, visok krvni tlak i pretilost. Metabolički sindrom povećava rizik od nastanka srčanih bolesti, srčanog udara i bolesti krvožilnog sistema.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, je provedeno na laboratorijskim pretilim štakorima koji su svakodnevno jeli borovnice. Rezultati su pokazali da su štakori nakon 8 nedelja imali smanjen metabolički sindrom.

“Metabolički sindrom može uzrokovati nastanak prijevremene smrti, a za nastanak metaboličkog sindroma smo sami odgovorni”, izjavila je prof. Dorothy Klimis-Zacas.

Borovnice imaju odlična antioksidacijska svojstva i pripadaju skupini najzdravijih namirnica na svijetu. Polifenoli borovnica štite stanice tijela i promiču zdravlje srca i krvožilnog sistema.

Naučnici ističu da planiraju nastaviti istraživanje kako bi vidjeli kakav će učinak borovnice imati na čovjekov organizam, iako su prethodna istraživanja dala dovoljno dobre razloge da ih često konzumiramo.

Borovnice je najbolje jesti sirove. Kuhanjem, primjerice u kolačima ili pitama, se razina nutritivnih tvari smanjuje za čak 5 puta.

Posted by on 2013-11-12. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login