Bosanci i Hercegovci u Njemačkoj na raspolaganju svojim zemljacima

Berlin, Njemačka

Berlin, Njemačka

Mladi i perspektivni studenti porijeklom iz Bosne i Hercegovine s mjestom boravka u Njemačkoj u želji da ostanu povezani sa svojom državom i Bosancima i Hercegovcima u Njemačkoj osnovali su udruženje i pokrenuli portal.

Udruženje “Mreža bh. studenata i akademika u Njemačkoj” osnovana je prije tri godine radi povezivanja studenata i akademika bh. porijekla koji trenutno studiraju ili imaju već završen studij u Njemačkoj, a medijsko predstavljanje im je novi projekt kojim poručuju da svoju državu nisu i neće zaboraviti.

Naglašavaju da vjerskom, nacionalnom ili političkom opredjeljenju članova ne pridaju pažnju jer im je fokus prvenstveno na zajedničkoj budućnosti.

Važno je, smatraju, podstaći članove udruženja na kvalitetnu i dugotrajnu saradnju te efikasno reagiranje u različitim sferama života: društvenoj, ekonomskoj, kulturnoj i političkoj.

Da bi bili vidljiviji i dostupniji pokrenuli su magazin – portal ”Pangea” putem kojeg objavljuju sadržaje bitne za bh. dijasporu, ali i ljude iz države porijekla.

U fokusu im je predstavljanje uspješnih studenata i profesionalaca, koji u raznim profesijama bilježe zapažene rezultate.

– Sve ovo radimo da naši ljudi ostanu skupa. Da znamo jedni za druge i da se pomažemo – poručuju iz Udruženja.

Tuzlanki Maidi Huseinović Mreža bh. studenata i akademika u Njemačkoj pomogla je da bude primljena na Goethe univerzitet u Frankfurtu.

Složena procedura bila je prepreka da se upiše prve godine kada je aplicirala, a iz Mreže ističu da je upravo to cilj njihovog postojanja. Pozivaju i druge da im se obrate, ukoliko smatraju da Mreža može biti poveznica na putu njihovog usavršavanja i postizanja ciljeva.

Primjera ima više, navode i najavljuju da će se truditi da ih bude i u budućnosti.

Posted by on 2017-05-02. Filed under Magazin, Obrazovanje. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login