Bosanka u Americi putem interneta prikupila 60.000 dolara za BiH

poplave, BiH, 4Diljem svijeta, a posebno među građanima porijeklom iz BiH, traju akcije prikupljanja pomoći za poplavama ugrožene građane Bosne i Hercegovine.

Jednu takvu akciju organizovala je i Amina Nuhanović, porijeklom iz Rogatice u BiH, a koja živi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javlja Anadolu Agency (AA).

Putem internet stranice gofundme.com, na kojoj se mogu pokrenuti inicijative za pomoć, pokrenula je akciju za prikupljanje novčane pomoći za poplavama pogođene stanovnike BiH.

Amina (27) je, kako kaže za Anadolu Agency, došla na ideju da pokrene akciju pomoći za BiH pod nazivom “Bosnia flooding fund 2014”, u kojoj je do sada prikupljeno oko 60.00 dolara, odnosno oko 86.000 KM.

“Cijela ideja je počela u gradu Des Moines u američkoj državi Iowa. Zamislili smo da to bude akcija na koju bi se odazvali samo ljudi porijeklom iz BiH, koji žive u tom američkom gradu. Željeli smo da na ovaj način pomognemo narodu u BiH koji je u vrlo teškoj situaciji nakon poplava”, rekla je Nuhanović, dodajući kako je pokrenula akciju preko interneta jer je jednostavno nekako željela pomoći BiH i Bosancima:

“Pokušala sam da organizujem prikupljanje donacija za Bosnu koje bi narodu pomogle u ova teška vremena kada počinje obnova svega onoga što je porušeno u poplavama koje su se desile u toj zemlji”.

Ipak, napominje da se obična akcija pomoći proširila u druge američke države, ali i u Evropu odakle su mnogi donirali novčana sredstva za poplavama pogođene gradove u BiH.

“Odziv na našu akciju je bio ogroman i cijela akcija se proširila u mnoge mjesta i gradove, čak i u Evropu i Kanadu, odakle su mnogi građani iz BiH ali i strani državljani učestvovali u doniraju novca za BiH”, istakla je Nuhanović za AA.

Na Internet stranici na kojoj je pokrenula akciju pomoći napisala je kako je bitno da se što prije prikupi novac za BiH pa, kako navodi, “makar to bio i jedan dolar”.

“U Bosni su mnoge ulice, zgrade i kuće totalno uništene. Mnoge porodice su evakuisane uz svojih domova i oni trebaju našu pomoć kako bi mogli kupiti hranu, odjeću i ostale potrepštine. Molim vas donirajte koliko možete, pa makar to bio i jedan dolar, jer će to sigurno mnogo pomoći narodu u BiH koji su ostali bez krova nad glavom”, navela je Nuhanović.

Akcije prikupljanja pomoći za stradale u poplavama u BiH organizuju se i u Austriji, Sloveniji, Njemačkoj, Holandiji, Švedskoj, Danskoj, Belgiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Švicarskoj i još mnogim državama u svijetu.

Posted by on 2014-05-21. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login