Bosanskohercegovački Filmski Festival u New Yorku slavi veliki uspjeh na desetogodišnjici

Bosanskohercegovački Filmski Festival

Bosanskohercegovački Filmski Festival

Ovogodišnji BHFF privukao je oko 400 posjetilaca, što obilježava jednu od najuspješnijih godina do sada.

“Izvršni odbor BHFF-a želi da se iskreno i puno zahvali svima koji su došli na Festival u Njujorku koji se održao 9.-11. maja u Tribeca Kinu. Takođe želimo da se zahvalimo našem žiriju i svima koji su nam pomogli da se ovogodišnji Festival ostvari sa velikim uspjehom,” rekla je glasnogovornica BHFF-a Amra Turalić.

Film Arsena Ostojića “Halimin put” osvojio je nagradu publike za najbolji film. S njujorškom premijerom na BHFF-u, “Halimin put” dirljivo govori o majci koja traži ostatke svog sina nakon što je nestao u ratu. Film je inspiraciju dobio od istinitih događaja iz rata u Bosni i Hercegovini. Arsen Ostojić je prisustvovao ceremoniji u Njujorku gdje je nagrada dodjeljena.
Nagrade žirija će biti objavljene ovog ljeta.

Filmovi koji su prikazani na ovogodišnjem BHFF-u su bili odabrani među 32 prijave iz 11 država: Bosna-Hercegovina, Kanada, Hrvatska, Engleska, Irska, Italija, Makedonija, Nizozemska, Srbija, Slovenija i SAD.

U subotu, 11. maja, velika zabava se održala nakon Festivala u The Varick Room u Tribeca Kinu. Talentovani tim iz “Omchël” su snadbjeli veoma ukusne poslastice, dok je grupa Veveritse zabavljala sve prisutne sa fenomenalnim muzičkim nastupom.

Goran Slavković, jedan od glumaca u filmu “Krivina,” je izjavio da je imao fenomenalno iskustvo na Festivalu. “Veliko mi je zadovoljstvo i čast sto sam imao priliku biti vaš gost,” kazao je Slavković. “Program i atmosfera vašeg Festivala su bili pravi užitak,” nastavio je Slavković.
Liberatas Film Magazine je samo jedan of mnogih medija koji su pratili Festival ove godine. Jedan od pisaca za taj magazin, Joe Bendel, je objavio članak o filmu “Djeca”. Bendel je napisao da ovaj nagrađivani film je prikazao “moćan rad” režisera Aide Begić kao i glumice Marije Pikić koja igra glavnu ulogu Rahime. Možete naći taj članak ovdje: http://www.libertasfilmmagazine.com/lfm-reviews-children-of-sarajevo-the-2013-bosnian-herzegovinian-film-festival/.

Ove godine, Festival je održao razgovor sa poznatim svjetskim glumcem Armandom Assante, režiserom i glumcem Kreshom Novaković, i sa timom iz filma “The Fix” koji je bio prikazan na Festivalu. Takođe, razgovoru su održani sa režiserom Nebojšom Šerić-Shoba (“The Blockhouse”), kao i sa režiserom Arsenom Ostojić (“Halimin put”).

Kratki pregled filmova sa Festivala:

Za “The Blockhouse,” koji je režirao Nebojša Šerić-Shoba, prikazivanje na ovogodišnjem BHFF-u je bila svijetska premijera. Film govori o sudbini vojnika koji napušta ratnu liniju da bi stupio u kontakt s majkom.

Tri filma, “Kružni tok,” “Nešto slatko” i “Hvala za Sunderland” su se premijerno predstavili u SAD-u na Festivalu ove godine.

Kratki film Orsi Nagypala “Kružni tok” obrađuje lik ciničnog čovjeka koji se zaljubljuje u ženski glas s GPS-a. Film je dobio Nagradu Atlantic Grupe na Sarajevo Film Festivalu 2012. god.
“Nešto slatko,” kratkometražni film Jelene Gavrilović, prikazuje život desetogodišnje Ene koja se bori za svoje mjesto u svijetu i stalno ima potrebu za nešto slatko.

Dugometražni film Slobodana Maksimovića, “Hvala za Sunderland,” je crna komedija o tvorničkom radniku čiji se život raspada u jednom danu nakon što izgubi ukradene pare sa azijske dionice. Film se prvi put emitovao na Slovenskom Filmskom Festivalu 2012. god. i osvojio nagrade za najboljeg glavnog glumca, najboljeg sporednog glumca i najbolji film.

S njujorškom premijerom na desetogodišnjem BHFF-u, film Arsena Ostojića “Halimin put” dirljivo govori o majci koja traži ostatke svog sina nakon što je nestao u ratu. Film je osvojio 12 nagrada žirija i publike sa šest festivala. Razgovor za režiserom će se održati tokom zatvaranja Festivala u 22:00 u The Varick Room.

Ostali filmovi uvršteni u selekciju:
– “Mirza Delibašić – legenda,” film reditelja Mira Benkovića, intimno zapisuje život i karijeru profesionalnog bh. košarkaša Mirze Delibašića;
– “Krivina,” dugometražni igrani film Igora Drljače, je o Bosancu koji se vraća kući iz Kanade da pronađe nestalog prijatelja, optuženog ratnog zločinca;
– “Smrt čoveka na Balkanu,” režisera Miroslava Momčilovića, prikazuje kako umjetnik izvršava samoubistvo pred web kamerom koja tajno snima i kasnije reakcije njegovih komšija;
– “Prtljag,” film Danisa Tanovića, govori o imigrantu koji se vraća u svoj rodni grad u Bosni da sahrani ostatke svojih roditelja;
– “The Fix,” reditelja Ante Novakovića, je priča o dva prijatelja koja se pokušavaju iskupiti nakon što razočaraju svog filozofski-orijentisanog šefa kriminalca;
– “Djeca,” dugometražni film Aide Begić, surovo prikazuje život dvoje siročadi bosanskog rata;
– “Orkestar,” Pjera Žalice, se radi o dvadesetpetogodišnjoj karijeri sarajevskog benda;
– “Zizi” je dokumentarni film Nedžada Begovića koji govori o običnom Sarajliji koji se pokazuje kao izvrsni pripovjedač.

Bosanskohercegovački Filmski Festival je godišnja manifestacija koja prikazuje savremenu bosanskohercegovačku kinematografiju, te filmove čija je tema Bosna i Hercegovina. Od osnivanja festivala 2003. godine, BHFF je stekao ugled jedne ozbiljne kulturne manifestacije. Ovaj jedinstveni kulturni događaj, organizovan od strane dvije neprofitne organizacije u Njujorku, Radio Glasa Bosne i Hercegovine i Akademije Bosne i Hercegovine, služi kao platforma za promociju mladih filmskih talenata, kao i međunarodno priznatih filmskih stvaralaca, te istovremeno doprinosi boljem razumijevanju ove zemlje, njene multikulturalnosti i kompleksne istorije. Festival je do sada posjetilo više hiljada ljudi koji su do sada imali priliku vidjeti više o stotinu igranih, kratkih, dokumentarnih, te animiranih filmova. Za više informacija, molimo vas da posjetite:http://www.bhffnyc.org.

Radio Glas Bosne i Hercegovine je neprofitna organizacija posvećena očuvanju i jačanju svijesti o bosanskohercegovačkoj kulturi u New York-u i šire. Radio Glas Bosne i Hercegovine emituje sedmični radio program na bosanskom jeziku, a istovremeno je i organizator mnogobrojnih kulturno-društvenih manifestacija za bosanskohercegovačku komunu. Za dodatne informacije, posjetite web-stranicuhttp://www.voiceofbh.org/.

Akademija Bosne i Hercegovine je neprofitna organizacija koja služi kao platforma za razne kulturne, umjetničke i edukativne programe koji se vode od strane njenih članova, te koja prezentira talente i dostignuća dijaspore. Za dodatne informacije, posjetite web-stranicu http://www.academybh.org.
Tribeca Cinemas je dom filmskih premijera, svečanih prijema, te drugih javnih dogadjaja u Manhattan-u. To je središte čuvenog Tribeca Film Festivala.

Za dodatne informacije, posjetite web-stranicu: http://www.tribecacinemas.com/.

Posted by on 2013-05-14. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login