Bosna bi mogla ostati bez katolika

Bh.biskupi dali su znak za uzbunu i traže ozbiljnu međunarodnu akciju. Zbog socijalnih, političkih i ekonomskih problema Bosna bi mogla ostati bez katolika.

Austrijski portal religion.ORF.at donosi tekst pod nazivom : “Crkva u BiH upozorava na iseljavanje katolika”.

katolici, BiHU tekstu se citira kardinal Vinko Puljić koji je još u nedjelju na kraju Biskupske konferencije izjavio: “Ako se ovako nastavi, uskoro u Bosni neće više biti katolika”. Prema pisanju portala kathpress ova izjava se temelji na izvještaju fondacije “Pro Oriente”, koji je počitan na konferenciji. Puljić je dobio podršku od banjalučkog biskupa Franje Komarice, koji je rekao da će katolici bez ozbiljnog međunarodnog  plana uskoro potpuno nestati iz Bosne. Nije međutim skicirao kako taj plan treba da izgleda. Najveći izazov za BiH, obilježenu ratom iz devedesetih godina, i dalje predstavlja miran suživot različitih etničkih grupa kao i rješenje za sadašnje probleme kojima će se “očuvati prava i dostojanstvo svakog čovjeka i pronaći način da se živi u ravnopravnosti”.

Kardinal Puljić, predsjedavajući biskupske konferencije, kako piše ovaj austrijski portal,  je dodao da u zemlji postoji zla strategija, koja ima cilj da širi mržnju i da zatvori usta crkvi kao i da to nije prihvatljivo. Kao primjer je naveo optužbe protiv biskupa Komarice. “Njega se tereti da je ilegalno djelovao tokom obnove kuća raseljenih Bosanaca. No biskup Komarica je oličenje pravde i pomoći za one koji je trebaju”, rekao je Puljić a prenosi ovaj austrijski portal.

Njemačka agencija dpa donosi reportažni zapis o Međugorju u isčekivanju odluke Vatikana o autentičnosti ukazanja Gospe. U tekstu se kaže kako se već 36 godina u Međugorju u BiH pojavljuje Gospa, kao i da je katolička crkva je po tom pitanju duboko podijeljena a potom se opisuje privredno čudo koje se tamo u međuvremenu desilo.

“Do početka 80-tih tamo nije bilo nijednog pansiona, kafane niti pitke vode. Danas, tamošnji hoteli i kuće raspolažu sa 30.000 prenoćišta, restorani se nižu jedan za drugim, suvenirnice se ne mogu ni izbrojati. Godišnje ovdje dolazi 2,5 miliona ljudi, prije svega Italijana, Nijemaca, Austrijanaca, Poljaka, Čeha. Posjetioci su iz 80 zemalja, između ostalih, Južne Koreje, Meksika, Argentine ili SAD-a. Franjevci smatraju da je Međugorje u istoj ravni sa mjestima hodočašća Lourdes-om u Francuskoj ili Fatimi u Portugalu, gdje je papa Franjo nedavno proslavio stogodišnjicu ukazanja Gospe. Strjeloviti uspon Međugorja iz ničega odvijao se kao “organizovani haos”, ocjenjuje Vencel Curak, koji je o tome napisao doktorsku disertaciju. Sve građevine su nastale bez plana, na divlje i bez kontrole, rekao je u izjavi za hrvatski magazin Globus. Umjesto kanalizacije, sagrađene su septičke jame. Hrvati i Italijani su pola-pola učestvovali u investicijama. Mjesto je pravi El Dorado za pranje novca. O kakvim se sumama radi, pokazuje podatak da se nakon misa prikupe sume, koje dosežu 10.000 eura.”

Biskup Ratko Perić iz obližnjeg Mostara, čijoj biskupiji pripada Međugorje, poput svog prethodnika već dugo kritikuje “Čudo ukazanja Gospe u Međugorju”.”Priče o Gospi koja se ne pojavljuje kao duh već u tijelu, dodiru njenog tijela, njene odjeće i isprljanog vela daju nam osjećaj da to nije autentično, da je nedostojanstveno, štaviše da je skandalozno”, stalno ponavlja biskup Perić i tvrdi da to što se ukazuje ” nije katolička bogorodica”.

Je li ili nije?

Visokorangirana komisija pod vođstvom kardinala Camillo Ruinija je početkom 2014, nakon pet godina, došla do zaključka da su prva pojavljivanja Gospe početkom 80-tih mogla biti uvjerljiva dok su one kasnija u najmanju ruku sumnjiva.

I sam papa se našalio, rekavši nakon posjete portugalskoj Fatimi u maju da “ne vidi Gospu kao šeficu telegrafske službe, koja svaki dan u određeni sat šalje poruke”. A potom je dodao: “To nije Isusova majka i njena navodna pojavljivanja nemaju veliku važnost”. No crkva ne želi povrijediti milione vjernika. Stoga je Vatikan u aprilu poslao varšavskog biskupa Henryka Hosera u Međugorje, kako bi dao prijedloge za pastoralnu skrb vjernika. On je tokom svog boravka u BiH samo rekao kako je Međugorje  “vjerski plodno tlo, koje je podarilo 610 sveštenika”. Službeni i neslužbeni izvori govore da mediji sada očekuju odluku o Međugorju. Prva pojavljivanja Gospe Vatikan je priznao kao čudo: o hodočasnicima se crkva brine puno organizovanije nego do sada i pruža im dušebrizničke usluge. Međugorje je sada direktno podređeno Vatikanu, kako bi se zaveo red u navodne ili stvarne poslove sa novcem”, piše dpa.

Posted by on 2017-07-21. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login