Božidar Vučurević iz Srbije prebjegao u Trebinje

Božidar Vučurević

Božidar Vučurević

Bivši gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević napustio je teritoriju Srbije i prebjegao u Trebinje, jer želi da mu se sudi u BiH, izjavio je Srni njegov beogradski advokat Svetozar Vujačić.

Vujačić je istakao je da je Krivično vijeće Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u petak donijelo rješenje da ima osnova za izručenje Vučurevića i Hrvatskoj i BiH, kao i da zahtjev Hrvatske ima prednost, jer je mnogo teže krivično djelo za koje ga ta zemlja tereti.

On je dodao da je Vučurević u petak poslijepodne još bio u Beogradu, a iz Trebinja mu se javio telefonom u subotu oko 14.00 sati. “On će se već sutra prijaviti sudu u Trebinju i spreman je da mu se sudi u BiH”, rekao je Vujačić. On je rekao da je Vučurević, napustivši Srbiju, čiji su mu organi oduzeli dokumenta do odluke o tome hoće li ga izručiti Hrvatskoj ili BiH, postupao u krajnjoj nuždi, jer više nije imao novca za boravak u Srbiji i liječenje, koje je kao strani državljanin morao da plaća.

On je naveo da će Vučurević sutra zatražiti da mu se izda nova lična karta, te istakao da Srbija nema razloga da traži njegovog klijenta, koji je državljanin BiH, jer na teritoriji Srbije nije počinio nikakvo krivično djelo. Vujačić je rekao da Vučurevićeva odbrana ima rok od tri dana da se žali na odluku Suda u Beogradu o tome da su ispunjeni zahtjevi za njegovo izručenje i Hrvatskoj, ali da žalbu neće ulagati, jer više za tim nema potrebe.

Vučurević se u Srbiji nalazi prisilno od 4. aprila, kada je uhapšen na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tokom artiljerijskog granatiranja Dubrovnika, a sedam dana kasnije zahtjev za njegovo izručenje podnijela je i BiH zbog zločina u Trebinju.

Vučureviću je 17. juna ukinut pritvor u Beogradu, u kojem je proveo dva i po mjeseca, i pušten je da se brani sa slobode u daljem toku ekstradicionog postupka, koji je protiv njega pokrenut po zahtjevima za izručenje Hrvatske i BiH. On je 24. avgusta prebačen u Zemunsku bolnicu, gdje mu je utvrđeno stanje pred moždani udar, a iz bolnice je pušten 5. septembra na kućno liječenje.

Posted by on 2011-09-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login