“Bračna igra” i “Diplomac” na sceni SARTR-a

SARTR

SARTR

Početkom januara na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) publika će imati priliku pogledati dvije predstave iz programa “Teatarski opservatorij”. Riječ je o predstavama “Bračna igra“ koja se izvodi u četvrtak, 9. januara u 20 sati i “Diplomac”, u petak 10. januara u 20 sati.

“Bračna igra” je nastala kao samostalni diplomski rad glumice Nine Đogo, mentor je profesor Ermin Bravo, a pored nje u predstavi igra i mladi glumac Adnan Goro.

Ovo je predstava koja se bavi sukobom dvoje ljudi u braku ,koji se javlja kao rezultat nezadovoljstva i nedostatka “zdrave” komunikacije u vezi. Može se reći da Albee, na svoj jedinstven , duhovit i satiričan način komentariše “teatralnost braka”. Sami su karakteri u određenim situacijama “melodramatični” a njihov je odnos često ambivalentan .Pogledajte predstavu,zabavite se i otkrijte koja je vaša “Igra”.

“Diplomac” je ujedno i diplomska predstava Sanjina Arnautovića, čiju režiju potpisuje Alen Muratović.U predstavi igraju Sanjin Arnautović, Mediha Musliović, Ivana Vojinović, Sead Pandur, Maja Salkić, Damir Kustura i Alisa Čajić. Scenografija i kostim: Narda Nikšić. Prevoditeljica: Zinka Kiseljak. Produkcija: Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo i SARTR.

Benjamin Braddock se vraća kući nakon četiri godine koledža koje za njega predstavljaju tek sitnicu u usporedbi s onim što ga je dočekalo; groteskni roditelji, njihovi prijatelji, poslovni partneri koji od njega očekuju velike stvari, veliku karijeru, a od čijih površnih razmišljanja i ispraznih života on pokušava da pobjegne kroz mnoštvo komičnih situacija.

Na zabavi koja je priređena u čast njegovog dolaska, biva zaveden od strane gospođe Robinson, žene očevog najboljeg prijatelja i poslovnog partnera. Na prvi pogled njen život je idealan, ali ona je duboko nesretna, željna ljubavi i pažnje, bivša alkoholičarka koja se ne boji reći ono što jeste i kako jeste. Ona kao ni on, ne pripada tom krugu lažnih, umjetnih i isfoliranih karaktera te je ti isti smatraju ekscentričnom, i uopšte ih ne interesuje šta se krije iza toga.

U trenutku u kojem je neodlučan, nesiguran i pod pritiskom velikih očekivanja, glavni junak se upušta u aferu, za koju su oboje svjesni da nema veze sa ljubavlju nego za potrebom da nekome ili nečemu pripadaš.

Pravi zaplet nastaje kada Benjamin osjeti istinsku ljubav. Na koji način će se razriješiti ili još više rasplamsati sukob kada gospođa Robinson sazna za ljubavnu vezu njenog ljubavnika i njene kćerke Eleine? Zašto u ovoj priči smijeh ima gorak okus, ostaje da vidimo u predstavi “Diplomac”.

Svi zainteresirani ulaznice mogu rezervisati rezervisati na broj telefona 033/664-070

Posted by on 2014-01-08. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login