Brammertz : MKSJ će prije kraja ove godine ispuniti svoj mandat

Serge Brammertz

Serge Brammertz

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Serge Brammertz danas se obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Tužilac je započeo svoje obraćanje izvjestivši da se izricanje prvostepene presude u predmetu Mladić i presude po žalbi u predmetu Prlić i drugi očekuje do kraja novembra 2017., dok se očekuje da će postupak u predmetu Stanišić i Simatović početi sljedeće sedmice.

Tužilac je takođe informisao Vijeće sigurnosti UN-a o statusu drugih postupaka pred MMKS, uključujući i o podnošenju žalbenih podnesaka u predmetima Karadžić i Šešelj.

Osvrnuvši se na potragu za preostalom osmoricom optuženih pred MKSR koji su još uvijek u bjekstvu, tužilac je izvjestio Vijeće o naporima Tužilaštva da ih locira i uhapsi.

– Želeo bih da naglasim našu rješenost da uhapsimo te optužene koji su u bjekstvu i da ih privedemo pravdi. Žrtve genocida u Ruandi to zaslužuju – dodao je.

Tužilac Brammertz je takođe izvjestio Vijeće sigurnosti UN-a o naporima Tužilaštva da pruži podršku krivičnom gonjenju za ratne zločine na nacionalnom nivou u Ruandi i na području bivše Jugoslavije. Tužilaštvo je nedavno, zajedno s državnim tužiocem Ruande, održalo petodnevni program izgradnje kapaciteta za tužioce iz Ruande i drugih istočnoafričkih država o istrazi i krivičnim gonjenjem za ratne zločine. Osim toga, Tužilaštvo će kasnije ovog meseca predstaviti prevod na bosanski, hrvatski ili srpski jezik svoje publikacije o krivičnom gonjenju pred MKSJ za zločine seksualnog nasilja počinjene u sukobu.

U odnosu na krivično gonjenje za ratne zločine na nacionalnom nivou na području bivše Jugoslavije, tužilac je rekao: “Prethodno sam izveštavao da se regionalna pravosudna saradnja u pitanjima krivičnog pravosuđa na području bivše Jugoslavije kreće u pogrešnom smjeru, a to je i danas slučaj”.

Na kraju, Brammertz je izrazio zabrinutost Tužilaštva zbog nastavka kontinuiranog i široko rasprostranjenog poricanja zločina i odbijanja da se prihvate činjenice koje su utvrdili MKSJ i MKSR.”Poruka poricanja i revizionizma je jasna i glasna. Priznajemo svoje žrtve, ali ne i vaše. Vaši ratni zločinci su naši heroji”. Pozvao je da se na taj izazov hitno odgovori.

– Kada neodgovorni zvaničnici koriste podjele, diskriminaciju i mržnju da bi osigurali vlast, sukobi i zvjerstva mogu poprimiti sopstvenu logiku. To je bio slučaj prije dvije decenije kada su genocid i etničko čišćenje započeti, a to važi i danas. Sa zatvaranjem MKSR, i predstojećim zatvaranjem MKSJ, sada je važnije nego ikada da se odgovori na ovaj izazov. Da bi se osigurala mirna budućnost mora postojati zajedničko prihvatanje nedavne prošlosti – rekao je Brammertz.

Završio je svoje obraćanje rekavši: “MKSJ će prije kraja ove godine ispuniti svoj mandat. Time će se zatvoriti jedno važno poglavlje koje je ovo Vijeće započeo prije dvadeset četiri godine. Rad na ostvarivanju pravde za žrtve ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi će se ipak nastaviti”, saopćeno je iz MKSJ-a.

Posted by on 2017-06-08. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login