Brammertz u Mostaru: Procesuirati krupne predmete

Serge Brammertz

Serge Brammertz

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz u Mostaru se u utorak sastao sa glavnim tužiocem Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Mladenom Jurišićem. Uz ostalo je konstatovano kako konačno treba započeti sa procesuiranjem i krupnih predmeta, u kojima žrtve očekuju da odgovaraju naredbodavci i odgovorni po komandnoj liniji.

Serge Brammertz je obišao i mostarski Stari grad i Stari most, a u 14 sati je održao predavanje studentima dva pravna fakulteta u Mostaru o savremenim izazovima u vođenju istraga i postupaka ratnih zločina.

Glavni haški tužilac, Serge Brammertz objasnio je da je u Mostar uz ostalo došao, jer smatra da za provođenje državne strategije o ratnim zločinima, lokalni nivo ima važnu ulogu.

Ispočetka je fokus bio samo na državnom sudu, a nedovljno na kantonalnom nivou, što se moglo vidjeti u pogledu resursa i podrške od strane međunarodne zajednice i drugih, rekao je uz ostalo Brammertz.

“Danas je očiglednije nego prije da se do rješenja može doći na globalnom nivou, pri čemu državni sud i drugi sudovi sa entitetskog nivoa moraju uraditi svoj dio posla. I znate, svaki put kad dođem, a vratiću se za nekoliko sedmica, sastaću se sa organizacijama žrtava, često čujem kritike i nezadovoljstvo brojnih žrtava i organizacija”, istakao je Brammertz.

Bilo je riječi i o percepciji procesuiranja ratnih zločina u javnosti, dodao je glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva HN kantona, Mladen Jurišić.

“Dosta toga se završava, ali da se najkrupniji zločini i predmeti ne završavaju. Vidimo skoro svako veče na televiziji obilježavaju e tužne godišnjice. Na kraju, građani, žrtve, kažu: ‘Pa dokle će ovo biti nekažnjeno? Kad će to više?’ Mislim da treba okrenuti akcent na te predmete u državnom Tužiteljstvu, po svaku cijenu, i završavati”, kazao je Jurišić.

Ljudi očekuju da odgovaraju naredbodavci i komandne osobe, dodao je Jurišić.

Glavni haški tužilac Serge Brammertz je pohvalio činjenicu da je u Mostaru uduplan broj predmeta ratnih zločina. Tužilac Mladen Jurišić je objasnio da je to slučaj zahvaljujući projektu kojeg finansira EU, u okviru kojeg je formiran poseban tim za rad na predmetima ratnih zločina.

“Godine 2014. smo uradili duplo više predmeta nego 2013-te, a ove godine, do danas, smo uradili skoro duplo više nego lani”, naglasio je glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva HNK-a.

Glavni haški tužilac Serge Brammertz je još najavio nastavak podrške Haškog tužilaštva pravosuđu BiH u slučajevima ratnih zločina.

“Kao što znate, imamo bazu podataka od devet miliona stranica u vezi sa sukobom u bivšoj Jugoslaviji i mi želimo što je više moguće učiniti te informacije dostupnim našim kolegama”, rekao je Brammertz.

Prije nego je posjetio Stari most i održao predavanje studentima prava Univerziteta i Sveučilišta u Mostaru, Serge Brammertz je još na pitanje novinara komentarisao učešće Vojislava Šešelja u reality showu, tek kazavši da je postupak u tom predmetu završen 2012. godine, te da u Haškom tužilaštvu čekaju presudu, da se dogodi što prije.

Posted by on 2015-10-07. Filed under Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login