Brčko: Pedeset posto firmi pred gašenjem!

Brčko

Brčko

Prema podacima plana Budžeta, budžet Distrikta sa oko 184 miliona KM pune brčanski privrednici. U posljednjih šest mjeseci oko 50 % firmi nije platilo poreze i doprinose, zbog čega će vjerovatno do kraja godine morati okončati svoje poslovanje, upozorio je Nenad Vuković, generalni sekretar Privredne komore Brčko distrikta BiH.

“Zbog loše poslovne godine i lošeg političkog ambijenta što dovodi i do drugih dodatnih problema, očekujem da će ova godina biti lošija od prošle kada je ugašeno oko 300 poslovnih jedinica”, istako je Vuković.

On je kazao da će jedna od posljedica ovako negativnog poslovanja u privredi sigurno biti i povećan broj nezaposlenih osoba na Zavodu za zapošljavanje, koji bi sigurno bio i mnogo veći da privredni subjekti izmire obaveze prema svojim radnicima koji su gašenjem firme ostali bez posla.

Da bi se pomoglo privredi Brčko distrikta, Vuković smatra da je prvenstveno neophodno ustanoviti postojeće stanje poslovanja brčanskih firmi, te nakon toga donijeti odgovarajuća rješenja po kojim bi se određene firme, ako je to potrebno ugasile, dok bi se stabilnim firmama i radnicima, uz pomoć odgovarajućih mjera, trebalo omogućiti dalje prisustvo na tržištu rada.

Posted by on 2011-08-09. Filed under Brčko, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login