Breskve pospješuju zdravlje i izgled kože

breskveBreskve su jedno od najčešće konzumiranih voća tokom ljeta, odmah uz lubenicu, nektarine i dinje. Breskve su dobar izvor vitamina C, dijetalnih vlakana, niacina, kalija i vitamina A. Ako želite iskoristiti sve zdravstvene prednosti breskvi, stručnjaci savjetuju da ih jedete zajedno s korom.

No, breskve su ujedno i namirnica koja je na vrhu popisa namirnica s najvećim udjelom pesticida, stoga ih svakako konzumirajte samo za vrijeme njihove sezone, kada je udio pesticida značajno niži.

Štite zdravlje očiju
Breskve sadrže beta karoten koji pospješuje cirkulaciju krvi unutar cjelokupnog organizma, uključujući i oči. Breskve mogu pomoći u prevenciji bolesti očiju i slabljenja vida.

Pospješuju zdravlje i izgled kože
To je jedna od najznačajnijih prednosti. Odličan su izvor vitamina C koji može učiniti čuda po pitanju zdravlja i izgleda kože.

Čisti tijelo od toksina
Breskve sadrže vlakna i kalij koji pospješuju rad bubrega i pomažu u prevenciji bolesti bubrega. Bubrezi i jetra su najzaslužniji za oslobađanje toksina iz tijela.

Pomažu u prevenciji raka
Istraživanja su pokazala da likopen i lutein, kojeg pronalazimo u breskvama, mogu pomoći u prevenciji nastanka različitih vrsta raka, a također su se pokazali učinkovitim i u smanjenju rizika od nastanka srčanih bolesti.

Posted by on 2014-09-11. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login