Brisel: Sastanak ministara EU o rješavanju izbjegličke krize

Makedonija, izbjeglice

Makedonija, izbjeglice

Ministri pravde i unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije održat će hitan sastanak u Briselu posvećen rješavanju izbjegličke krize.

Ministri će razgovarati o planu za prihvat oko 160 hiljada izbjeglica sa ratom zahvaćenih područja Bliskog istoka i Afrike, koji je prošle sedmice predstavio predsjednik Evropske Komisije Žan-Klod Junker.

Međutim, nekoliko srednjoevropskih i istočnih članica već je izrazilo oštro protivljenje planu, koji podrazumijeva obavezne kvote za sve države Evropske unije.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk ranije je najavio da će, u slučaju da Junkerov plan ne dobije podršku većine ministara, sazvati vanredni samit.

Za to vrijeme, njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer izjavio je da ta zemlja privremeno ponovo uvodi kontrolu svojih granica kako bi spriječila priliv izbjeglica. Kontrola se, kako je rečeno, posebno odnosi na granicu s Austrijom, čija je željeznica od jučer popodne do jutros do pet sati obustavila saobraćaj između te zemlje i Njemačke, zbog priliva izbjeglica.

Češka će također pooštriti obezbjeđenje i kontrole uz granice. Ministar unutrašnjih poslova Češke Milan Hovanec izjavio je da će policija pojačati mjere obezbjeđenja na granicama sa Austrijom, a o daljim koracima odlučivat će se prema broju izbjeglica koje bi stizale.

Posted by on 2015-09-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login