Brisel zbog Rusije povećava energetsku sigurnost

Sarajevogas

Evropska unija mora da poveća energetsku sigurnost nakon što je Rusija preuzela Krim i trenutno radi na tome sa SAD-om, navodi se u zajedničkom saopćenju lidera EU i SAD.

“Situacija u Ukrajini naglašava potrebu da se poveća energetska sigurnost u Evropi i mi razmatramo nove mjere saradnje kako bismo postigli taj cilj”, navodi se u saopćenju.

EU sada većinu gasa kupuje od Rusije, zbog čega blok zavisi od ruskog državnog giganta “Gasproma”.

Evropski lideri saopćili su prošle sedmice da bi željeli da povećaju izvore energije, a SAD, zahvaljujući novim tehnologijama, imaju velike količine gasa iz škriljaca, koje mogu da prodaju Evropi.

“Pozdravljamo mogućnost američkog izvoza tečnog prirodnog gasa u budućnosti jer će dodatne globalne isporuke biti od koristi Evropi i drugim strateškim partnerima”, navodi se u saopćenju.

Lideri ističu značaj udvostručavanja transatlantskih napora s ciljem podrške evropske energetske sigurnosti i proširenja izvora energije i snabdijevača.

“Podržavamo, takođe, isporuku prirodnog gasa Ukrajini iz EU”, navodi se u saopćenju EU.

Posted by on 2014-03-27. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login