Brisel želi učiniti euro privlačnijim za države članice EU

euro

euro

Evropska komisija želi učiniti euro privlačnijm za članice Evropske unije koje još uvijek nisu prihvatile evropsku valutu, poručio je evropski komesar za ekonomiju, javlja Reuters. Namjera je učiniti EU još čvršćom nakon izlaska Velike Britanije. Prijedlog će biti objavljen naredne sedmice, a u sklopu razmatranja budućnosti eurozone, a što je dio nastojanja da se oživi Unija uprkos Brexitu i usponu euroskepticizma.

– Napravit ćemo okvir u kojem je dovoljno privlačan. On će biti, da se izrazim kao u filmovima, ponuda koju nećete moći odbiti – rekao je komesar Pierre Moscovici novinarima koji su tražili detalje o njegovom prijedlogu za „kompletiranje ekonomske i monetarne unije do 2025. godine.“

Članice Unije, osim Velike Britanije i Danske su se obavezale prihvatiti euro, ali nema roka da to učini. Moscovici je pojasnio da bi zemlje trebale postepeno napredovati ka usvajanju eura kao valute, te da EK nema ovlasti da ih na to primora.

U nekim državama EU, javnost je protiv uvođenja eura. U Poljskoj recimo 57 posto građana je protiv uvođenja eura, dok su građani Hrvatske, Mađarske i Rumunije većinom za uvođenje eura.

Posted by on 2017-05-24. Filed under Ekonomija, EU, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login