Britanija i Francuska pozvale na reformu EU

EUBritanija i Francuska pozvale su na reformu EU dok su njihovi čelnici u utorak pristizali na samit EU u Bruxellesu posvećen izborima za Evropski parlament na kojima su antievropske stranke ostvarile značajne rezultate.

Britanski premijer David Cameron izjavio je da je administracija u Bruxellesu “pregolema, previše autoritativna, previše se upliće”, prenosi BBC.

Francuski predsjednik Francois Hollande zatražio je od Evrope da “obrati pažnju” na ono što se desilo u njegovoj zemlji.

Hollandeovu Socijalističku partiju porazio je Nacionalni front, stranka krajnje desnice, dok su Cameronovi Konzervativci izgubili od britanske Stranke nezavisnosti (UKIP).

Populističke i stranke krajnje desnice iz ostalih članica EU također su osvojile značajan broj mjesta u Evropskom parlamentu, ali su proevropske stranke ipak osvojile najveći broj poslaničkih mjesta.

Današnji samit prva je prilika za svih 28 čelnika da raspravljaju o tome kako krenuti naprijed nakon evropskih izbora.

Hollande je opisao rezultate evropskih izbora u svojoj zemlji kao “bolne”.

Nacionalni front – koji je proevropski njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble, opisao kao “fašistički” ostvario je pobjedu s 25 posto osvojenih glasova, potiskujući Hollandeove Socijaliste na treće mjesto.

“Da, postoji problem. To, međutim, nije problem samo za Francusku i na koji Francuska mora odgovoriti, to je također problem za Evropu”, izjavio je Hollande po dolasku u Bruxelles.

Hollande je izjavio da će iskoristiti samit da “potvrdi da su prioritet ekonomski rast, radna mjesta i investicije”.

Čelnica Nacionalnog fronta Marine Le Pen izjavila je, međutim, da će iskoristiti svoj izborni mandat da “brani Francusku” i da se bori protiv “ludih mjera kao što je davanje prava glasa imigrantima”.

U međuvremenu je Cameron izjavio “Evropska unija ne može jednostavno ignorisati ove rezultate i nastaviti po starom kao da se ništa nije desilo. Poterebne su nam promjene”.

Uprkos nezapamćenim uspjesima euroskeptika širom Unije, odlazeći predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso insistirao je da proevropski blok još ima “veoma solidnu i funkcionalnu većinu”.

Posted by on 2014-05-28. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login