Britanska vlada spremna na Brexit bez sporazuma

Brexit
Brexit

Čelnica kluba vladajućih zastupnika u Donjem domu Parlamenta Velike Britanije, Andrea Leadsom, izjavila je da je vlada njene zemlje spremna napustiti Evropsku uniju bez sporazuma o razlazu.

Naglasila je kako bi se to zaista moglo dogoditi, ukoliko Parlament ne glasa za plan o Brexitu premijerke Therese May.

“U biti, to je ono što će se dogoditi, ako ne glasamo za sporazum. Naša pravna pozicija u tom slučaju bit će da izađemo bez sporazuma”, rekla je Leadsom za BBC.

Dodala je da je vrlo važno imati u vidu činjenicu da britanski građani imaju, kako je rekla, vrlo, vrlo snažne stavove o napuštanju Evropske unije ili ostanku u bloku.

Novi poraz premijerke May

Strategija premijerke May doživjela je u četvrtak posljednji poraz u Parlamentu, dodatno podrivajući njeno ranije obećanje čelnicima Evropske unije da će sporazum biti odobren, ukoliko joj Bruxelles napravi određene ustupke.

Britanski parlament je odbacio prijedlog zakona koji podržava vladin pristup Brexitu, kao i proces novih pregovora s Europskom unijom. Tokom glasanja u Donjem domu, 258 zastupnika je podržalo prijedlog zakona, dok su 303 bila protiv.

Nakon što je sporazum o Brexitu odbačen 15. januara, ovo je za britansku premijerku drugi veliki poraz.

May pokušava dobiti ustupke od EU

Premijerka May pokušava dobiti ustupke od Evropske unije upravo o tom dijelu sporazuma, mada su evropski zvaničnici nekoliko puta poručivali da odbijaju ponovne pregovore, ali su i dalje otvoreni za razgovore.

Britanski parlament je prošlog mjeseca odbacio sporazum, prije svega zbog neslaganja s odredbom kojom se osigurava otvorena granica između Sjeverne Irske i Irske, članice Evropske unije.

Velika Britanija će napustiti Evropsku uniju 29. marta ove godine, ukoliko datum ne bude prolongiran.

Posted by on 2019-02-16. Filed under EU, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login